Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 01. 27.

Az izraeliek fele meglóg a kötelező sorkatonaság elől

2016. 01. 27.

Izraeli források szerint a törvényben előírt 18. évét betöltő izraeli állampolgároknak csak fele jelenik meg a sorkatonaságra kiküldött behívóban szerepelt laktanyákon  – közölte az izraeli Walla News

Az izraeli társadalmon belül a leginkább a konzervatív, valamint gyakran szélsőséges izraelita ortodox férfiak és nők lógnak meg a besorozástól. A statisztikák szerint a többségük azért teszi, mert attól tart, hogy a katonai szolgálat alatt megsérülhet vagy meghalhat.

Az izraeli hadsereg emberi erőforrás osztálya szerint a zsidó nők bátrabbak, mint férfitársaik, mivel a szökésben lévő katonakötelesek közül 34,7 %-a nő, a kétharmaduk viszont férfi.

A felmérések azt mutatják, hogy a mostani izraeli generáció fél a hadkötelességtől, és attól tart, hogy megsérülhet vagy meghalhat. A fiatalok 83 %- a ezt a választ adta, hogy miért nem fog bevonulni ha megkapja a katonai behívót.

Az elmúlt két évtizedben az izraeliek körében egyre jobban csökken a hivatásos állományba való bevonulás is. Felmérések azt mutatják, hogy 60%-al csökkent az önkéntes bevonulók száma is, ami komoly gondot és hosszú távon válságot is okozhat az izraeli hadseregnek.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑