Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2019. 05. 21.

Az olasz rakodómunkások nem hajlandóak feltölteni a szaúdi hajókat a kikötőkben

2019. 05. 21.

Az olasz kikötői munkások szakszervezete megtagadta egy szaúdi hajó felrakodását, mely fegyver alkatrészeket szállított volna Szaúd Arábiába. Az olasz munkások ezzel tiltakoznak a szaúdi rezsim Jemen elleni agressziója ellen, melynek következtében több ezer civil halt meg az utóbbi években.

A kikötőmunkások Genova városában tagadták meg a Bahri Yanbu nevű szaúdi hajóra áram termelő generátorok felrakodását, ugyanis szerintük a fegyvereket szállító hajó ellenkezik az ENSZ előírásaival, hiszen a hajó Jemenbe szállít fegyvereket, melyeket civilek ellen vetnek be. A kikötői munkások tiltakozásához háború ellenes tüntetők is csatlakoztak.

A szaúdi Bahri Yanbu nevű hajó még a hónap elején vett fel egy fegyver szállítmányt Belgiumban, Antwerpen városában, azonban a második fegyver szállítmányt háború ellenes tüntetők miatt már nem tudták felrakodni Le Havre kikötőjében.

A tiltakozások akkor fokozódtak miután a francia Disclose nevű híroldal adatokat szivárogtatott ki azzal kapcsolatban, hogy Franciaország fegyverekkel látja el Szaúd Arábiát, mely katonai agressziót hajt végre Jemen ellen. A francia gyártmányú fegyvereket, köztük tankokat is, azonban civilek ellen vetették be.

Emmanuel Macron francia elnök a kiszivárogtatott információk miatt magyarázkodni kényszerült és azzal védekezett, hogy Szaúd Arábiával megállapodtak abban, hogy a fegyvereket a szaúdi határokon belül használják.

A jemeni ellenálló Ansarullah mozgalom is bírálta korábban a francia kormányt amiért az fegyvereket ad el Szaúd Arábiának és az Egyesült Arab Emirátusoknak. A jemeni ellenállás bizonyítani is tudja, hogy a francia fegyvereket jemeni civilek legyilkolására használja a szaúdi hadsereg.

A szaúdi katonai koalíció még 2015 márciusában kezdett háborút Jemen ellen és azóta több tízezer civilt gyilkoltak meg. Ebben a népirtásban azonban olyan országok is szerepet játszanak akik fegyverekkel látják el a szaúdi hadsereget, mint például Nagy Britannia és Franciaország.

Orientalista.hu  -Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑