Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 04. 18.

Az orosz hadsereg dumai vegyi laboratórium felfedezéséről számolt be

2018. 04. 18.

Militánsok vegyi laboratóriumára és vegyianyag-raktárára találtak rá orosz katonák a szíriai Dumában – közölte Alekszandr Rogyionov, az orosz sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatok szóvivője kedden a Rosszija 24 hírtelevízióban.

Rogyionov szerint a Dumában talált anyagok, egyebek között a kénes és a nitrogénes mustárgáz előállításához szükséges tiodiglikol és dietanolamin a vegyifegyver-tilalmi egyezmény hatálya alá esnek. Mint mondta, találtak egy ahhoz hasonló klórgáz-tartályt is, amilyen a militánsok által az állítólagos dumai vegyifegyver-támadásról készített, „megrendezett” videón látható.

„Levonható az a következtetés, hogy azt a laboratóriumot a törvénytelen fegyveres alakulatok méreganyagok előállítására használták”

– mondta Rogyionov.

A SANA szíriai hírügynökségnek az orosz média által idézett jelentése szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőreinek csoportja kedden megérkezett Dumába, ahol megkezdte a munkát.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kedden arra szólította fel a nyugati államokat, hogy ne avatkozzanak az OPCW munkájába. Zaharova a francia külügyminisztériumnak arra az állítására reagált, miszerint Oroszország akadályozza a szervezet szakembereinek munkáját Szíriában.

A szóvivő rámutatott, hogy Moszkva ugyan nem szervezője a szakember-csoport helyszíni szemléjének, de szorgalmazója volt a haladéktalan vizsgálatnak és felajánlotta annak támogatását.

„Ha az ellenőrök problémákba ütköztek volna, azt maguk jelentették volna be” – mondta Zaharova.

A szóvivő szerint az ellenőröknek a helyszínre érkezését az nehezítette meg, hogy Dumában „maradtak még fegyveresek” és az ENSZ-nek további biztonsági garanciákra volt szüksége.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑