Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2019. 05. 03.

Az orosz hírszerzés szerint Dél-Amerikában is toboroz az Al-Kaida és az Iszlám Állam

2019. 05. 03.

Az orosz Központi Hírszerző Ügynökség (GRU) igazgatója Igor Kostyukov egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy különböző iszlamista szervezetek mint például az Al-Kaida és az Iszlám Állam a dél-amerikai térségben is megjelentek és toborzó tevékenységet folytatnak a helyi muszlim közösségekben, valamint terjesztik a szélsőséges ideológiájukat.

,,A kiképzőtáborok megjelenése és a dzsihádisták rejtőzködése a térségben, új rizikó faktort jelent a régió számára.,,

A hírszerzés vezetője szerint az Al-Kaida és az Iszlám Állam már meg is kezdte tevékenységét a dél-amerikai térségben.

,,Harcosokat toboroznak azért, hogy megerősítsék pozíciójukat a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint adományokat gyűjtenek és terjesztik a szélsőséges ideológiát a térségben élő 6 millió muszlim között.,,

Az orosz hivatalnokok azonban nem jelentették ki, hogy pontosan mely térségekre és államokra gondolnak. Az amerikai média, különösen a Fox News már évek óta terjeszti az a mítoszt, hogy Irán és a Hezbollah jelen van Dél-Amerikában is és majd a mexikói határt fogja felhasználni arra, hogy bejusson az Egyesült Államok területére.

Az amerikai média ugyanis csupán az iszlám síita felekezetét tartja ellenségének és folyamatosan ellenük próbálja hangolni a közvéleményt. A szélsőséges szalafista ideológiában azonban nem látnak kivetnivalót, hiszen az iszalmista terrorista csoportok egy részét maga az Egyesült Államok hozta létre és használta fel bizonyos ellenségeivel szemben.

A dzsihadisták dél-amerikai jelenléte azonban nem puszta szóbeszéd, hiszen Guatemala elnöke Jimmy Morales Cabrera kijelentette, hogy országában már több mint száz olyan személyt tartóztattak le akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel álltak kapcsolatban.

Az Egyesült Államok szíriai ügyekért felelős különmegbízottja, James Jeffey már korábban elmondta, hogy ugyan az Iszlám Állam mint állam már vereséget szenvedett, azonban bármikor képes visszatérni. Szerinte ugyanis a szíriai kormányerők csupán Szíria 60%-át tartják ellenőrzésük alatt és terrorista csoportok is vannak még jelen az országban. Még akkor is ha az amerikaik márciusban bejelentették, hogy az Iszlám Állammal teljesen végeztek Szíriában.

Az igazsághoz azonban Szíria ENSZ nagykövetének a véleménye áll a legközelebb. Bashar Jaafari szerint ugyanis az Iszlám Állam sohasem létezett, hanem az csupán terrorista csoportok szövetsége volt, melyeket az Egyesül Államok és Nagy Britannia hírszerzése hozott létre és juttatott be Szíriába Törökországon keresztül.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Fort-Russ.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑