Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2019. 07. 13.

Az orosz S-400 rakétarendszer egyes részei már megérkeztek Törökországba

2019. 07. 13.

A török védelmi minisztérium bejelentése szerint a Törökországnak szánt orosz S-400 rakétavédelmi rendszer egyes elemei július 12-én megérkeztek az országba.

Hulusi Akar török védelmi miniszter bejelentése szerint az S-400 rendszer egyes részei az Ankara melletti Mürted légibázisra érkeztek meg. A török média videót is közzétett a szállítmánnyal érkező orosz szállítógépről. A rakétavédelmi rendszer többi darabja az elkövetkezendő napokban fog megérkezni Törökországba.

Az Egyesült Államok egy ideje fenyegeti Törökországot az orosz rakétarendszer megvásárlása miatt. Az amerikai kormány továbbá a korábban már Törökország által megvásárolt F-35 típusú vadászgépek visszatartásával is fenyegetőzik. A török kormány szerint azonban egy már kifizetett termék átadásának megtagadása egyértelműen lopás.

Az Egyesült Államok szerint az S-400 rakétarendszer nem kompatibilis a NATO eszközeihez és ezért ellenzik annak megvásárlását. A valóság azonban az amerikai-orosz politikai feszültséggel kapcsolatos. Továbbá az amerikai kormány részéről egyfajta irigység is érezhető amiért egyre több ország a hatékony orosz rakétarendszereket vásárolja az elavult amerikai rakétavédelmi rendszerek helyett. Ilyen gyengén teljesítő rendszerek például a Patriot légvédelmi rakétarendszer és az annak mintájára készült izraeli ,,Iron Dome,,.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (South Front)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑