Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 02. 06.

Az orosz SZU-25 pilótája felrobbantotta magát, miután bekerítették a terroristák

2018. 02. 06.

Filippov őrnagyot poszthumusz ki fogják tüntetni az Oroszország Hőse címmel, jelentette ki az Orosz Honvédelmi Minisztérium.

A Szíriában lelőtt SZU-25 harci repülőgép pilótája felrobbantotta magát, amikor körbevették a terroristák, közölte az Orosz Honvédelmi Minisztérium.

“Miután katapultált, ereszkedés közben egy terroristák ellenőrizte falu közelében, Roman Filippov őrnagy szolgálati fegyverét használva egyenlőtlen harcot vívott élete utolsó perceiben. Miután a terroristák körbevették, súlyosan sebesülten az orosz tiszt felrobbantotta magát egy kézigránáttal, amikor a militánsok csak néhány tíz méterre megközelítették.”

Az Orosz Fegyveres Erők szerint Filippov őrnagy megpróbálta végig ellenőrzése alatt tartani a találatot kapott repülőgépet, és jelenteni tudta, hogy rakétatámadás érte. “Február 3-án, miközben az Idleb tartományi deeszkalációs övezet felett repült és a tűzszünet betartását figyelte, egy orosz SZU-25 harci repülőgépet, amelyet Roman Filippov őrnagy vezetett, eltalált egy terroristák által indított kézi légvédelmi rakéta.” – ismételte meg a minisztérium közleménye.

A Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy Filippov őrnagyot poszthumusz ki fogják tűntetni az Oroszország Hőse címmel.

“Roman Filippov őrnagy kiemelkedő módon harcfeladatok tucatjait teljesítette Szíria felett, hogy megsemmisítse a nemzetközi terrorista csoportok fegyvereseit, valamint a Szembenálló Felek Orosz Megbékélési Központja humanitárius szállítmányait kísérje a terroristák uralma alól felszabadított településekre.” – nyilatkozta a minisztérium.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium február 3-án jelentette, hogy a SZU-25 harci repülőgépet vállról indítható légvédelmi rakétával (MANPAD) lőtték le a Dzsabhat Fateh Al-Sham (a korábbi Al-Nuszra Front) terrorszervezet által ellenőrzött területről Idleb tartományban. A pilóta katapultálni tudott a repülőgépből, azonban földetérést követően meghalt a terroristák elleni harcban.

A Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció (aminek a Fateh Al-Sham szíriai Al-Kaida frakció a vezető ereje) a jelentések szerint felelősséget vállalt a halálos támadásért.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy a Dzsabhat Fateh Al-Sham több, mint 30 fegyverese meghalt az Orosz Légierő nagy pontosságú csapásmérése következtében, abban a térségben, ahonnan a légvédelmi rakétát indították.

Az orosz repülőgép elleni támadással kapcsolatban az Orosz Elnöki Hivatal (Kreml) szóvivője, Dmitrij Peszkov korábban azt nyilatkozta, Moszkva nagyon aggódik, hogy terrorszervezetek kezébe fejlett kézi légvédelmi rakéták kerültek Szíriában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Sputniknews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑