Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2023. 04. 19.

Az RSF milícia, avagy kik ellen harcol a szudáni hadsereg?

2023. 04. 19.

A világ vezető híroldalai napok óta a Szudánban kitört harcokkal foglalkoznak, ugyanis a szudáni hadsereg komoly fegyveres összetűzésbe került az ún. ,,RSF milíciával,, mely jelentős félkatonai erőnek számít az országban.

De mi is az az RSF?

Az RSF (Rapid Support Forces) elnevezésű félkatonai egységet a 2000-es évek elején hozták létre Szudánban, amikor is az ország egyes területein jelentős volt a feszültség a különböző népcsoportok között.

Az egységet gyakorlatilag a most tábornoki rangban lévő Mohamed Hamdan Dagalo hozta létre, aki embereivel a Darfur régióban harcolt a különböző fegyveres csoportok ellen. A sivatagi hadviseléshez kiválóan értő fiatalokból álló egység létszáma rövid idő alatt 100 főre növekedett.

Az RSF Darfurban sikeresen felszámolta a kormány ellen harcoló ,,Janjaweed,, milíciát és ezért a szudáni hadsereg mellett hagyták tovább működni. 2013-ban a milíciával erősítették meg a szudáni határőrséget.

2015-ben Omar Al-bashir elnök az RSF tagjait küldte Jemenbe, ahol az alakulat Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok hadserege mellett harcolt a jemeni lázadók ellen. A jemeni konfliktusban több száz ,,elméletileg önkéntes alapon,, résztvevő szudáni állampolgár halt meg.

2019-ben azonban Mohamed Hamdan Dagalo tábornok is részt vett
a hatalom átvételére szerveződött katonai puccsban és segített megdönteni a több mint 30 évig (1989-2019) az ország élén álló Omar Al-Bashir hatalmát.

A pucssot követően az RSF részt vett a politikai rendezésben és támogatta, hogy a szudáni hadsereg parancsnoka Abdel Fattah Al-Burhan tábornok legyen az országot irányító ideiglenes átmeneti kormány vezetője, aki jelenleg az államfői feladatokat látja el.

Az RSF azonban 2021-ben részt vett az Abdallah Hamdok miniszterelnök kormánya elleni puccsban, ugyanis a kormányfő célja az volt, hogy a hadsereg által irányított ideiglenes átmeneti tanács fokozatosan adja át a hatalmat a szudáni parlamentnek.

Az újabb puccs utáni nyugalom helyreállítása után az RSF milícia egyezményt írt alá szudáni politikusokkal és politikai csoportokkal arról, hogy nem avatkozik be erőszakkal az ország belügyeibe és fokozatosan a szudáni hadsereg részévé válik.

A jelenlegi fegyveres konfliktus pontosan azzal kezdődött, hogy az országot jelenleg irányító Abdel Fattah Al-Burhan tábornok felszólította az RSF milícia vezetőit, hogy kezdjék el leadni az általuk birtokol nehéz fegyverzetet, harckocsikat és tüzérségi eszközöket és kezdődjön meg a milícia integrációja a szudáni hadseregbe.

Az RSF vezetői azonban ezt megtagadták és április 15-én összecsapások kezdődtek a milícia és a szudáni hadsereg között Khatrúmban, valamint több szudáni nagyvárosban.

Orientalista.hu – Nagy Mihály

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑