Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2023. 04. 27.

Az ukrán tartalékokra mértek rakétacsapást az oroszok

2023. 04. 27.

Nagyhatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást az ukrán tartalékokra az éjszaka folyamán az orosz fegyveres erők – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a csapás elérte célját, minden kijelölt célpontot eltaláltak. Mint mondta, a támadás megakadályozta az ukrán tengerészgyalogos egységeknek a harctéri övezetbe vezénylését.

Konasenkov beszámolt arról, hogy az orosz rohamegységek négy háztömböt foglaltak el Bahmut északnyugati és délnyugati részén, miközben a szárnyaikat északról és délről légideszant erők biztosították. Az orosz tüzérség és a harcászati légierő Sztupocski, Csasziv Jar és Kalinyina közelében mért csapást az ukrán egységekre.

Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner katonai magánvállalat vezetője közölte: tudomására jutott, hogy az ukrán fél amerikai újságírókat hívott meg a városba, és a látogatás idejére felfüggesztette a tüzérség tevékenységét, “hogy nyugodtan lefilmezhessék a várost és hazautazhassanak”. Ugyanakkor arra figyelmeztette az ukrán felet, hogy az újságírók fedezésében ne próbáljon meg tartalékokat bevinni a településre.

Prigozsin csütörtök délután elismerte, hogy a sajtóvizittel kapcsolatban tett nyilvános bejelentése csak “vicc” és “katonai humor” volt, válasz az ukrán propagandára. Elismerte, hogy az amerikaiakat meghívó ukrán parancsnokra, az 57. dandár Cerber (Kerberosz) hívónevű vezetőjére a Wagner régóta “vadászik”.

Andrej Marocsko, a luhanszki “népi milícia” alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt állította, hogy az ukrán erők már a hét eleje óta nem tudják elszállítani Bahmut nyugati részéből az elesett katonák és “zsoldosok” holttestét, ezért pincékben tárolják őket. Beszámolója szerint valódi veszteségeik eltitkolása érdekében felrobbantottak egy többemeletes épületet, amelyben számos elesett ukrán katona volt.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta: az orosz hadsereg a Donyecktől nyugatra fekvő Marjinka 59 háztömbjéből ötvenet vont az ellenőrzése alá, és hogy valamennyi ukrán hadállás orosz tűzellenőrzés alatt áll.
Konasenkov az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett harctéri emberveszteségét 660 főben adta meg, akik közül, mint mondta, több mint 400 katona és “zsoldos” a Bahmutot is magába foglaló Donyeck körzetében folyó harcokban esett el.

A tábornok a megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között három vezetésipontot, egy lőszerraktárt, négy Sz-300-as, és egy német gyártmányú, Gepard típusú légvédelmi kilövőállást, egy Tor-M1-es légvédelmi berendezést, egy Szu-24-es repülőgépet, és egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján nehezményezte: a Nyugat már nem is titkolja, hogy maga tervezi a beharangozott ukrajnai ellentámadást, és minden követ megmozgat annak sikere érdekében. A diplomata szerint a nyugati országok képviselői azáltal, hogy nyíltan kívánják az orosz fél súlyos veszteségeit, ismét “megerősítik közvetlen részvételüket a konfliktusban”.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok csütörtökökön ukrán tüzérségi támadást. A Zaporizzsja megyei Melitopolban hajnalban pokolgép robbant egy lakóépület közelében. A detonáció következtében egy rendőr életét vesztette, egy civil pedig megsebesült.

A RIA Novosztyi hírügynökség biztonsági szolgálatokra hivatkozva azt jelentette, hogy a légvédelem elhárított egy ukrán dróntámadási kísérletet, amely a Kurcsatov városban működő kurszki atomerőmű ellen irányult. A közlés szerint az incidens szerda este történt.
Tavaly augusztusban diverzánsok három alkalommal követtek el támadást a kurszki atomerőmű ellen, felrobbantva a nagyfeszültségű vezeték hat oszlopát.

Ez a Krími hídon elkövetett robbantással együtt az ukrán energiahálózat elleni orosz megtorló csapások sorozatát váltotta ki.
Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy büntetőeljárást indított egy robbanás ügyében, amely szerdán történt a Szentpétervárhoz közeli Pavlovszk hőerőművének területén. Az eljárás robbanóanyag tiltott beszerzése és birtoklása címén folyik.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑