Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2019. 02. 18.

Az ún. ,,függetlenség napját,, ünnepli Koszovó

2019. 02. 18.

A napokban ünneplik a balkáni amerikai bábállam, Koszovó ,,függetlenségét,, mely 2008 február 17-én kiáltotta ki ún. ,,önállóságát,, Szerbiától. De milyen ország az, melynek alapító atyja Bill Clinton, és első miniszterelnöke az UCK nevű terrorszervezet vezetője Hashim Thaci volt?

 A jelenlegi ún. ,,függetlenség napja,, alkalmával azonban számos vita és feszültség merült fel Koszovó kapcsán. Az utóbbi hónapokban ugyanis egyre többször merül fel a nyugati és a szerb médiában a koszovói hadsereg kérdése. Az Egyesült Államok és a Koszovót létrehozó többi nyugati állam ugyanis egy ideje támogatja az önálló koszovói hadsereg létrehozását, mely a jelenlegi Koszovói Biztonsági Erőkből alakulna.
A koszovói hadsereggel kapcsolatban azonban kétségek merültek fel, ugyanis a szerb és az orosz kormány is aggódik a miatt, hogy az albánokból álló új hadsereget a szerbek ellen fogják felhasználni. A félelmek nem teljesen alaptalanok, hiszen a nyugati államok gyámsága alatt álló koszovói területeken 2004-ben az albánok népirtást és etnikai tisztogatást hajtottak végre a keresztény szerb lakosság ellen. És mindezt a NATO szeme láttára, annak hallgatólagos beleegyezésével.
Abban az időben szorultak a terület keresztény lakosai Koszovó északi részére, abba a három északi körzetbe és Mitrovicába ahol szerb többségű a lakosság. A 2004-es népirtás alatt sajnos a kulturális örökséget is nagy veszteség érte, hiszen az albán iszlamisták több olyan keresztény templomot is felgyújtottak, melyek az UNESCO védelme alatt álltak.
Orientalista.hu – Al-Isfahani (balkan insight)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑