Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2016. 06. 30.

Az USA izraeli rakétarendszereket telepít az orosz határra

2016. 06. 30.

Az amerikai hadsereg izraeli rövid hatótávolságú rakétát tesztelt az Európában való lehetséges használat érdekében Oroszország elrettentéséhez, jelentette ki az amerikai hadsereg egy tábornoka.

Glenn Bramhall dandártábornok, az amerikai hadsereg légi és rakétavédelmi parancsnoka hétfőn beszélt erről, mikor a megszállt palesztin területeken tett látogatást.

Bramhall kiemelte, az egységeinek szüksége van egy megbízható rendszerre harmadik szintként a kisebb teljesítményű rakétafenyegetések ellensúlyozásához a hadsereg közép-hatótávolságú Patriot és THAAD rakétarendszerei mellett.

“A Patriot és THAAD nagy rendszerek, amik azt végzik el, amire tervezték őket. De nem gondolom azt, hogy el akarnánk pazarolni egy Patriot vagy egy THAAD rakétát olyasmire, amit egy olcsóbb képes elérni és ténylegesen erre a munkára tervezték”, – nyilatkozta a tábornok a Reuters-nek.

Hozzátette, hogy ezen cél érdekében az amerikai hadsereg tesztelte az izraeli “Tamir” rakéta egy változatát az úgynevezett „Vaskupola” rakétarendszerrel, melyet évekkel ezelőtt amerikai pénzügyi támogatással izraeli cégek, szervezetek terveztek és fejlesztettek. A forrást hivatalosan az izraeli védelmi minisztérium biztosította, de 2007-ben 230 millió dolláros támogatást kapott Izrael Amerikától a Vaskupola fejlesztésére, majd később kiderült, hogy a több százmillió dolláros kutatási, fejlesztési és gyártási költségek java részét Washington finanszírozta.

Minden Tamir egy radar egységből, egy rakétavezérlő egységből és indítóállásokból áll. A Tamir rakétát a Vaskupola számítógépes rendszere vezeti a célra, a célpontot is követő radar segítségével. Az ütegenkénti beszerzés becsült költsége 50 millió dollár, míg a rakéták darabonként nagyjából százezer dollárba kerülnek.

“Úgy gondolom, olyasmit keresünk, ami a Vaskupolára hasonlít. Lehetséges rakétaként tekintünk a Tamirre”, – mondta Bramhall, mely során megvizsgált egy Vaskupola egységet.

Oroszország elrettentése

Másutt az amerikai tábornok megjegyezte, hogy az izraeli rakétarendszert elsősorban elrettentésként tervezik, ahogy ő fogalmazott, Oroszország katonai építménye ellen Európában.

“Ami Európában történik, és különösen annak ténye miatt, hogy Oroszország valóban felébredt és valóban úgy határozott, hogy újjáépíti a hadseregét, és valóban fenyegető pozíciót vesz fel, megvizsgáljuk, hogy tudunk egy többszintű védelmet kiépíteni”,-  hangsúlyozta Bramhall.

Oroszország és az USA közti katonai feszültségek tovább fokozódtak májusban, amikor amerikai és NATO-tisztviselők szárazföldi rakétarendszert telepítettek és hoztak működésbe Romániában Moszkva figyelmeztetése ellenére, aki fenyegetésként tekint az amerikai fegyverkezésre a határai közelében.

A rakéták telepítése az utolsó előtti lépés egy rakétapajzs kiépítésében, amelyet Washington közel egy évtizede javasol.

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan bírálta a rendszer telepítését, megfogadta, hogy semlegesít bármilyen fenyegetést, ami az országa biztonsága ellen irányul.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑