Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 11. 05.

Az USA már nem a világ elsőszámú hatalma

2016. 11. 05.

Egy magas rangú iráni parancsnok a volt amerikai nagykövetség előtt tartott demonstrá- ción arról beszélt, hogy az Egyesült Államok már nem a világ “elsőszámú hatalma”, és ennek következtében képtelen arra, hogy bármely ország ellen is közvetlen hadviselésbe kezdjen.

Hossein Salami dandártábornok, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnokhelyettese csütörtökön tartott beszédet a nagykövetség  elfoglalásának 37. évfordulója alkalmából.

hossen-salami-iran

Hossein Salami dandártábornok, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) ‘s parancsnokhelyettese tüntetőknek tart beszédet a volt amerikai nagykövetségnél Teheránban, 2016. november 3-án – Tasnim

“Az Egyesült Államok jelenleg jelentős válságokkal küszködik és már nem tekinthető a világ első számú hatalmának, illetve már nem tud az USA politikai akaratával uralkodni Nyugat-Ázsiában”, – mondta Salami.

Az amerikaiak “már nem tudnak közvetlen inváziót indítani egyik ország ellen sem, ami azt jelenti, hogy az amerikai hadigépezet üzemanyag nélkül működik”, tette hozzá a magas rangú iráni katonai tisztviselő.

Irán még türelmes

Az IRGC parancsnoka kiemelte, hogy Amerika kudarcot vallott a tavalyi nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek végrehajtásában, figyelmeztetve, hogy az iráni nemzet eddig még türelmes maradt annak ellenére, hogy Washington nem teljesítette vállalásait.

irani-tuntetes-teheran-3

Demonstrálók Teheránban az amerikai nagykövetség elfoglalásának 37. évfordulóján – FNA

A 2015 júliusában Irán és a P5 + 1 országcsoport által aláírt nukleáris megállapodás, más néven Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) idén januárban lépett életbe, és ezzel egy hosszú évek óta húzódó vitát zártak le Irán nukleáris programjáról.

A megállapodás értelmében Irán korlátozta nukleáris programját, cserébe az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszüntetik az Irán elleni szankciókat.

irani-tuntetes-teheran-2

Demonstrálók Teheránban az amerikai nagykövetség elfoglalásának 37. évfordulóján – FNA

Azonban az Iszlám Köztársaság kifogásolja, hogy még mindig nem férnek hozzá a globális pénzügyi piacokhoz. Sok bank továbbra is vonakodik az Iránnal való kereskedelmi üzletek finanszírozásától és tranzakciók végrehajtásától az amerikai szankcióktól tartva.

“Az iráni nemzet mindig is elkötelezett volt kötelezettségeinek teljesítése mellett, de ezek nem egyoldalú kötelezettségek, mondta miközben figyelmeztetett, hogy az iráni nemzet “türelme nem korlátlan”.

Ha az Egyesült Államoknak nem sikerül teljes mértékben betartani a JCPOA végrehajtására vonatkozó vállalásait, akkor az alacsony teljesítménnyel üzemelő centrifugák újra elkezdenek működni és nem állunk meg a JCPOA előtti szinten, fejtette ki a tábornok. Hozzáfűzte, hogy az iráni nemzet eltökélt az ellenségei és törvényes jogainak realizálása tekintetében.

irani-tuntetes-teheran

Irániak az északkeleti Mashhad városban a teheráni amerikai nagykövetség 1979-es elfoglalását ünneplik 2016. november 3-án – Tasnim

Salami megjegyezte, hogy egy Irán elleni katonai opcióval kérkedni merő fantázia, hozzátéve, hogy még maguk az amerikaiak sem hisznek egy ilyen lehetőségben.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Irán katonai ereje egyszerre van jelen a tengeren, a földön, a levegőben és a föld alatt, és Teherán képes elpusztítani az ellenséges pozíciókat.

Az 1980-ban Irak által Irán ellen indított háború végétől az Egyesült Államok megpróbálta “kulturális invázióval” átformálni az iráni fiatalok gondolkodását, de az ifjúság az Iszlám Forradalom vezetőjének égisze alatt szembe szállt ezzel a törekvéssel, szögezte le a tábornok.

Orientalista.hu – (Perisanews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑