Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 08. 17.

Az USA szerint már nem Assad a fő ellenség

2015. 08. 17.

Ankara szerint Washingtont értesítette a török kormányt, hogy deli határánál telepített Patriot rakétaelhárító rendszerét visszavonja.

 A NATO-partner törökországi német Patriot rakétavédelmi rendszer kapcsán hasonló bejelentést tett a hét végén Berlinben Ursula von der Leyen német védelmi miniszter is. A hollandok idén januárban befejezték küldetésüket, helyüket a spanyolok vették át.

A NATO tag Törökország az állítólagos Szíriából érkezhető rakétatámadások miatti veszélyre hivatkozva kérte a rakétavédelmi rendszer telepítését. 2013 elején amerikai, német és holland Patriot rakétákat telepítettek a török-szír határ mentén az Active Fence (Aktív Kerítés) kódnevű NATO-küldetés keretében. – közölte az MTI.

Ankara a több mint négy éve tartó,  szíriai konfliktusban  aktív szerepet játszik a terroristák utánpótlásában és támogatásában. Ezért Damaszkusz válaszcsapásaitól  tartva fordult szövetségeseihez segítségért.

A rakéták kivonását néhány héttel azután jelentették be, hogy Törökország megnyitotta incirliki légi támaszpontját az amerikai harci gépek előtt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet hadállásai elleni támadásokhoz.

A Pentagon Gaziantepből októberig két Patriot-üteget von ki, az azokat kiszolgáló, mintegy 320 tagú személyzettel együtt. A német és az amerikai intézkedés oka, hogy Törökország területét inkább az IÁ fenyegeti, mint a szíriai kormány hadserege. A spanyol üteg továbbra is Adanában marad.

Orientalita.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑