Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 09. 11.

Az USA szerint polgári objektumok lerombolása az Idleb tartományi szíriai hadművelet célja

2018. 09. 11.

Az USA-t uraló elitek médiája szíriai-iráni-orosz szövetséget lejárató kampánya újabb mélységet ért el, amikor a Szíriai Arab Hadsereg nyíltan egy szárazföldi hadművelet indítására készülődik a megszálló terrorista csoportok ellen Észak-Nyugat Szíriában.

Szeptember 7-én az ENSZ Biztonsági Tanács soros ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ nagykövet kijelentette, hogy “amikor Oroszország és az Aszad-rendszer azt állítják, hogy a terrorizmus ellen harcolnak, akkor ez éppenséggel azt jelenti, iskolákat, kórházakat és otthonokat akarnak bombázni. Meg akarják büntetni a civileket, akiknek volt bátorságuk, hogy fellázadjanak Aszad ellen.” A továbbiakban elmondta, hogy “az Aszad-rendszernek” meg kell állítani az offenzívát Idleb tartományban, mert ezzel aláássák a “béketárgyalásokat”.

“Minden Idleb elleni támadást a szíriai konfliktus veszélyes kiterjesztésének tartunk. Ha Aszad, Oroszország és Irán folytatják ezt, a következmények súlyosak lesznek.” – mondta Haley asszony.

Ugyanazon a napon a CNN tv-csatorna közzétett egy újabb mesés riportot, ami névtelen USA katonai tisztségviselőkre hivatkozik. A riport szerint Oroszország kétszer figyelmeztette az USA vezette koalíciót, hogy a csapatai és a Szíriai Fegyveres Erők felkészültek az USA vezette koalíció által megszállt Al-Tanf katonai bázis körül önhatalmúlag kialakított 55 kilométeres övezeten belül megtámadni a vahhabita terroristákat.

A CNN azt feltételezi, hogy ez a támadás veszélyeztetheti az ott tartózkodó amerikai csapatokat, azonban nem részletezték hogyan történhet ez meg, ha az amerikai személyzet nem vegyült el dzsihádista militánsokkal.

A riport megjelenése után a koalíciós megszálló erő hadgyakorlatban kezdett 100 fő amerikai katona (vagy tengerészgyalogos) bevonásával az Al-Tanf határállomás térségében.

“A csapataink be fogják mutatni a harctérre történő gyors település képességét, célpontok elleni támadás végrehajtását integrált légi és szárazföldi erőkkel és gyors kivonást, bárhol az Operation Inherent Resolve (az USA vezette koalíció közel-keleti műveleteinek hivatalos összefoglaló neve) egyesített összhaderőnemi műveleti területén… Gyakorlatok, mint ez, támogatják az ISIS terrorszervezet legyőzéséhez szükséges képességeinket és biztosítják, hogy válaszoljunk a csapatainkat érő fenyegetésekre.” mondta az USA Középső Parancsnokság (US CENTCOM) szóvivője, Bill Urban haditengerészeti kapitány (a szárazföldi erőknél/hadseregnél ezredes rendfokozatnak felel meg).

Szeptember 8-án összecsapások törtek ki a Szíriai Katonai Hírszerzés biztonsági erői, és az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) milíciája között Al-Kamishli városában. A kurd források azt állították, hogy az összecsapások azután robbantak ki, amikor a szíriai kormánycsapatok engedély nélkül hatoltak be az SDF megszállása alatt lévő területre. Szíriai kormánypárti források szerint az SDF támadását előre megtervezték. A kormányerők 12 katonája és 7 kurd milicista meghalt az incidensben.

Szeptember 9-én az SDF politikai szárnya, az “Szíriai Demokratikus Tanács” nevű entitás kiadott egy nyilatkozatot, ami szerint sajnálják az incidenst.

“Az incidens egybeesése az teheráni tárgyalásokkal megkérdőjelezhető” -áll az SDF nyilatkozatában, ezzel gyakorlatilag Szíriát, Iránt, Oroszországot és Törökországot vádolják a válság kiterjesztésével.

Eközben több jelentés látott napvilágot a dzsihádistákkal szimpatizáló és a nyugati tömegmédiában a Szíriai Arab Légierő és az Orosz Légi és Kozmikus Erők által a polgári infrastruktúrára mért állítólagos légi csapások eredményeiről. A riportok akkor jelentek meg, amikor a szíriai és az orosz erők fokozták légi támadásaikat a Hajat Tahrir Al-Sham (korábban az Al-Nuszra Front, a szíriai Al Kaida frakció vezette) terrorista szövetség és a Turkesztáni Iszlám Párt (TIP) állásai ellen Észak-Lattakiában, Dél és Délnyugat-Idleb területén.

A Szíriai Arab Hadsereg 4. Páncélos Hadosztály állományában szolgáló egyik katonai forrás közölte a SouthFront katonapolitikai honlap szerkesztőségével, hogy ezek a csapások a térségben induló szárazföldi hadműveletet készítik elő. Azonban részletekkel nem szolgált, hogy mikor kezdődnek a műveletek.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑