Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Diplomácia

2015. 11. 13.

Az USA támogatja az EU döntését az izraeli árukkal kapcsolatban

2015. 11. 13.

Az Egyesült Államok támogatta az Európai Unió döntését melyben külön jelölné azokat az izraeli termékeket, amelyek a megszállott palesztin területről származnak.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának nyilatkoztában kifejtette, hogy az Európai Unió azon döntése melyben megjelölné azokat az izraeli termékeket, amik a megszállt palesztin területről származnak, nem számítanak Izrael bojkottálásának vagy akár rasszizmusnak.

Az Európai Bizottság elfogadott egy új szabályozási elvet miszerint, Izrael azon termékei, amelyek az 1967 június óta megszállt palesztin területről származnak, nem kaphatnak ’Made in Israel’ címkéket.

Az izraeli külügyi hivatal azonban politikailag motivált szokatlan diszkriminatív lépésnek tartotta, melyet szerint Európa a bojkottok világából tanulta azt, utalva ezzel egy nemzetközi bojkott szervezetre a Bojkott Elhatárolódás és Szankciók Izraellel Szemben röviden a BDS-re.

Mark Toner amerikai külügyi szóvivő azt mondta, hogy az amerikai politikusok nem hiszik, hogy ez egyenlő lenne a bojkottal és Európának jogában áll feltüntetni a termékek valódi származási helyét.

„Amint azt önök is tudják, mi nem ismerjük el a megszállott területeket Izrael részeként. Nem látjuk a megszállt területekről származó áruk felcímkézését Izrael bojkottjának.” – hangoztatta Toner.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet üdvözölte az Európai Unió döntését, és azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió döntése jelentős változást jelenthet az Izrael által illegálisan megszállt területek totális bojkottálásában.

A BDS bojkott kampánya Izrael megszálló és gyarmatosító politikája ellen jelentős lendületet vett világszerte az elmúlt években.

A BDS mozgalom célja a palesztin területek megszállásának befejezése és a palesztin emberek hazatérésének jogainak tiszteletben tartása. Benjamin Netanjahu a szervezetet és mozgalmát a terrorizmus egy új fajtájának nevezte mondván, hogy azok Izrael államának legális létezését fenyegetik.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑