Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 04. 09.

Az USA vezette koalíció felfüggesztett minden légi műveletet Szíria felett

2017. 04. 09.

Az Egyesült Államok által vezetett “Iszlám Állam” terrorszervezet elleni koalíció felfüggesztette a Szíria feletti műveleteit. Az ISIS terrorszervezet elleni koalíció 62 országból áll – írta a geopolmonitor.

Steven Vandeput belga védelmi miniszter, aki a belga sajtónak nyilatkozott, megkérdőjelezte az Orosz Fegyveres Erőkkel történő együttműködésre kitalált mechanizmust. Vandeput azt mondta, hogy “a nemzetközi koalíció napról napra figyeli, hogyan alakul a helyzet.”

A nyilatkozat az egyik szíriai légi bázis ellen a héten történt az amerikai robotrepülőgép támadást követően hangzott el. Az agresszió után Oroszország felfüggesztette a “konfliktus megelőző” vonal használatát, amelyet a fegyveres erői és az USA vezette koalíció közötti kapcsolattartásra létesítettek, tovább nehezítve ezzel a két ország viszonyt.

Vandeput miniszter megkérdőjelezte az Orosz Fegyveres Erőkkel történő együttműködésre létrehozott mechanizmust, amikor bejelentette, hogy “további intézkedésig” a műveleteket felfüggesztik

A koalíciós partnerek közül húszan, amelyek közé két nem állami szereplő nemzetközi szervezet is tartozik, az Európai Unió és az Arab Liga, légi támogatást nyújt és más hadfelszereléseket szállít (Megjegyzés a fordítótól: az Al-Kaidának). Mások logisztikai és humanitárius segítséget adnak.

Sajtójelentések szerint legalább 15 fő polgári személy, közöttük 4 gyermek halt meg az USA vezette koalíció feltételezett légi csapásában szombaton, az “Iszlám Államnak” nevezett terrorista entitás erőssége, Al-Rakka közelében

Csütörtökön az Egyesült Államok Haditengerészete 59 Tomahawk felszíni támadó robotrepülőgépet indított a szíriai Shairat légi bázis ellen. A hadművelet a Pentagon szerint megtorlás volt egy állítólagos vegyi támadás miatt, amely kedden állítólag majdnem 80 halottat követelt és 200 sebesültet hagyott hátra Khan Shejkhunban, egy kisvárosban a vahhabita terrorszervezetek által megszállt Idleb tratományban

Emberjogi szervezetek hét elején kiadott adatai szerint a múlt hónapban több polgári személy halt meg az szíriai háborúban az USA vezette koalíció légi csapásaiban, mint az ISIS terrorszervezet támadásaiban vagy az Orosz Fegyveres Erők műveletei következményeként.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑