Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2023. 04. 23.

Azerbajdzsán ellenőrző pontot állított fel a Lacini-folyosó bejáratánál

2023. 04. 23.

Ellenőrző pontot állított fel Azerbajdzsán a Lacini-folyosó kezdeténél – jelentette be vasárnap az azeri határőrség.

A Lacintól Sztyepanakertig (Hankendi) vezető útvonal az egyetlen közúti összeköttetés Örményország és az Azerbajdzsán területén fekvő, főként örmények lakta szakadár beékelődés, Hegyi-Karabah között.

Az azeri határőrség közleménye szerint az ellenőrző pont – amely vasárnap tíz óra óta működik – felállításának célja annak megakadályozása, hogy “a 2020. novemberi 10-i háromoldalú megállapodást megsértve Örményországból élő erőt, fegyvert, lőszert, aknát és más hadieszközöket juttassanak át az Azerbajdzsán területén működő törvénytelen fegyveres csoportok számára”.

A közlemény szerint a határőrség egy Jereván által szombaton hozott hasonló intézkedésre reagált.

“Április 22-én a védelmi minisztérium térfigyelő kamerái két katonai célú konténer, valamint egy örmény katonai járművekből álló konvoj azerbajdzsán területre való belépését jelezték” – erősítette meg az azerbajdzsán külügyminisztérium közleményében, amelyben bírálta a jereváni “fenyegetéseket és provokációkat.” A tárca közleménye szerint az ellenőrző pont “a mozgások átláthatóságát, a jogszerűséget szolgálja, valamint garantálja a közlekedés biztonságát.”

Az azeri határőrség az ellenőrző pont felállításáról tájékoztatta az orosz békefenntartókat is.

Örményország szerint a Hakari-hídnál felállított ellenőrző pont a 2020 novemberi tűzszüneti megállapodás súlyos megsértése. Jereván felszólította Oroszországot, hogy szerezzen érvényt a megállapodásnak, amelynek az értelmében a Lacini-folyosónak az orosz békefenntartók ellenőrzése alatt kell állnia.

“Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy valósítsa meg a háromoldalú nyilatkozatot” – közölte az örmény külügyminisztérium a Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítésével létrejött megállapodásra utalva.

Az Egyesült Államok kormányzata “mély aggodalmát” fejezte ki a Hegyi-Karabahba vezető egyetlen közútnál létesített azeri ellenőrző pont miatt, hozzátéve, hogy ez aláássa a térség békéjét célzó erőfeszítéseket.

Az amerikai külügyminisztérium közölte azt is, hogy a Lacini-folyosón biztosítani kell az emberek és az áruk szabad mozgását, és mindkét felet a béketárgyalások újrakezdésére szólította fel.

Az örmény védelmi minisztérium közlése szerint Artyom Poghoszján katona életét vesztette, amikor az azeri erők tüzet nyitottak reggel egy örmény állásra a Szevan-tótól keletre fekvő Szotk falunál. Azerbajdzsán tagadta, hogy az azeri erők ölték volna meg a katonát. Azeri állítás szerint örmény katonák lőttek azeri egységekre délelőtt, amit Örményország tagadott.

Örményország és Azerbajdzsán 2020 őszén hathetes háborút vívott egymással Hegyi-Karabah ellenőrzéséért. A 6500 emberéletet követelő konfliktust, amelyben Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza, orosz közvetítéssel létrejött fegyverszünet zárta le.

Az első háborút a kilencvenes évek elején, a Szovjetunió szétesésekor vívta a két kaukázusi ország. A konfliktusból, amelyben harmincezren haltak meg, Örményország került ki győztesen Moszkva támogatásával.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑