Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2017. 01. 20.

Azerbajdzsán: kiemelkedően jó a kapcsolat

2017. 01. 20.

Népe keserű évfordulójáról adott interjút a Magyar Hírlapnak Vilajat Gulijev, Azerbajdzsán budapesti nagykövete. A diplomata beszélt hazája Magyarországhoz fűződő viszonyáról is.

– Azerbajdzsánban most van az úgynevezett „fekete január” évfordulója, Bakuban 1990. január 19-éről 20-ára virradó éjszakán a Gorbacsov vezényelte katonák civileket gyilkoltak.

– Ez hasonlít az önök ’56-jához. Erővel akarták leverni egy nép szabadságküzdelmét, én is ott voltam fia­tal tudósként akkor a tiltakozók között. Hittünk abban, hogy függetlenek lehetünk, magunk dönthetünk sorsunkról. Erre ránk küldték a harckocsikat. Több százan haltak meg. Ugyanakkor ez a rendszer összeomlását is beindította.

– A Mihail Gorbacsov vezette Szovjetunió vergődésének nem ez volt az első véres és értelmetlen lépése. Miért Baku követelt ennyi áldozatot?

– Két éve folyt akkor már a karabahi konfliktus. Azerbajdzsán egy részét az örmények egyszerűen kiszakították az országból. Jó ideje Magyarországon élek, ismerem az önök történelmét. Amit a magyarok megéltek Erdély kapcsán, mi azt éltük meg Karabah ügyében. Azt gondoltuk, hogy Moszkva segít, igazságot tesz. Hiszen egy ország voltunk. Nem ez történt, ez is fokozta az emberek jogos felháborodását.

– Most milyen az azeri-örmény viszony?

– Semmilyen. Milyen kapcsolatokról lehet beszélni, amikor az ország területének húsz százaléka idegen megszállás alatt van már jó negyedszázada?

– És az azeri-orosz?

– A mai Oroszország nem Gorbacsov hanyatló Szovjetuniója. Pragmatikusan működünk velük együtt. Mint ahogy a nyugati országokkal is.

– Milyennek találja az azeri-magyar viszonyt?

– Magyarországgal kiemelkedően jó a kapcsolatunk. Mind politikailag, mind gazdaságilag. Jól működik az úgynevezett népi diplomácia is, hasonlóan gondolkodunk, hasonlóan érzünk. Jó példa az önök Kurultája is erre. Barátokhoz, rokonokhoz, haza jövünk ide.

Magyar Hírlap

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑