Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2017. 09. 14.

Ázsia csillaga: valódi riport egy kazah popfesztiválról

2017. 09. 14.

Almati, Kazahsztán második legnagyobb városa arra törekszik, hogy a térség kulturális központjává váljon. Ennek az erőfeszítésnek a része az Ázsia Csillaga fesztivál, amelyet a város határában álló Medeu gyorskorcsolyapályán tartanak. A népszerű ázsiai popsztárokat felvonultató rendezvénnyel koronázza meg Almati a város kulturális örökségét ünneplő fesztiválsorozatot.

Az egyik sztárvendég a kazah Kamsat Zsoldibajeva. Az Almatiban élő énekes-színésznő az indiai zenés film nagy rajongója, ezért egy színes, bollywoodi stílusú show-val lépett fel.

– Egy művész számára nagyon fontos ilyen nemzetközi eseményeken részt venni, mert megismerkedhetünk és tapasztalatot cserélhetünk más országokból származó kollégákkal – mondta Zsoldibajeva.

A huszonkilenc éves Kairat Nurtas a Forbes magazin listája szerint a legismertebb kazah celeb, tízévesen lépett színpadra először.

– Több mint kétszáz dalom van, olyan dolgokról énekelek, amelyekhez az emberek képesek viszonyulni – mondta Nurtas. – Akár Kazahsztánban, akár az üzbég fővárosban, Taskentben, akár Moszkvában koncertezek, harmincötezres közönség kíváncsi rám.

Sanah Moidutty egy feltörekvő énekes-dalszerző az indiai Mumbáiból, akit a zenés filmekre szakosodott indiai filmgyártás, Bollywood is előszeretettel alkalmazza.

– A zenei hátterem az indiai klasszikus zenében gyökerezik, először a dél-indiai klasszikus zenét tanultam, később az észak-indiai, hindu klasszikus zenével is foglalkoztam – mondta Sanah. – Amit csinálok, abban a kettő keveredik. A nyugati zenét is tanulmányoztam, de amit csinálok, az elsősorban az indiai zenében gyökerezik.

Füstös hangjával és kisugárzásával a fiatal kínai rocksztár, Kin Hszia Ling a fesztivál közönségét is meghódította.

– Gyerekkorom óta szeretem a rockzenét, sokat táncoltam rá. Kínában a rock nagyon népszerű a fiatal lányok körében – mondta Ling.

A U-Kiss dél-koreai fiúzenekar 2008-as alapítása óta elképesztő nemzetközi sikereket ért el az ázsiai piacon. Tizenhét millió követőjük van csak a youtube-on.

– Sok jól táncolható számunk van, igyekszünk nagyon energikusak, szórakoztatóak lenni, erős színpadi jelenléttel – mondta az euronewsnak az egyik tag, Eli Kim.

A német-török Tarkan vokalistájaként indult, de már maga is megasztár a török énekes, Murat Boz. Dalai kilencvenmilliónál is több megtekintést gyűjtöttek a közösségi oldalakon. Mit tanácsol a feltörekvő tehetségeknek?

– Ha az ember eredeti, és hajlandó sokat dolgozni, akkor senki nem tudja megakadályozni, hogy sikeres legyen – válaszolta Boz.

Több mint ötven, Európában szinte ismeretlen, de európai léptékkel mérve elképesztően népszerű ázsiai popsztárral ismerkedhetett meg az, aki idén Almatiba látogatott az Ázsia Csillaga Fesztiválra.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑