Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2017. 12. 18.

„Azt mondták, már az övék vagyok, és bármit megtehetnek”

2017. 12. 18.

Lámia Adzsi Bassár még csak 19 éves, de ahogy elmesélte, mi történt vele az elmúlt néhány évben, úgy éreztem, mintha már leélt volna egy életet. Pedig még előtte áll az út nagy része, és szerencsére ezt már ő is tudja, annak ellenére, hogy nemrég még öngyilkosságot is megkísérelt.

Lámia az Iszlám Állam embereinek fogságában élt nyolc hónapon át, megkínozták, megerőszakolták és megalázták, mielőtt megszökött. A bátor jezidi lány azóta járja a világot, ahol újra és újra elmeséli a történetét, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, még mindig élnek rabszolgák a bolygón. Azok helyett emeli fel a hangját, akiknek nincs lehetőségük felszólalni. A magyar fővárosba az Európai Parlament budapesti képviseletének meghívására érkezett.

Lámia 15 éves volt, amikor elrabolták a falujából, az észak-iraki Kocsóból, amelyet arab falvak vesznek körbe. Az 1800 fős kistelepülés lakosai a kurd etnikumú, de saját vallást gyakorló jezidi kisebbséghez tartoztak. A faluba betörő Iszlám Állam dzsihadistái parancsba adták, hogy térjenek át az iszlám hitre, de a jezidik nem tettek így. A borzalmak ezután kezdődtek az akkor nyolcadik osztályos fiatal lány számára, aki

most már rezzenéstelen arccal, szinte gépiesen mesél a dzsihadisták felfoghatatlan kegyetlenségéről.

– Arra emlékszem, hogy betereltek minket az iskolába, és külön csoportokra osztottak bennünket. A férfiakat, a fiatal és az idősebb nőket is különválasztották. Minket, fiatal lányokat a felső emeletre vittek, a férfiak – köztük az apám, a nagybátyám és a testvéreim is – az alsó szinten maradtak. Fent álltam, amikor meghallottam a lövéseket, amelyek kioltották a családtagjaim életét – sorolta a borzalmakat Lámia, akit ezután az Iszlám Állam fővárosának tartott Rakkába szállítottak. Itt a dzsihadisták egyik emírje kiválasztotta magának, hogy a szexrabszolgája legyen, és a nővérével együtt Aleppóba vitte Lámiát.

Újdonsült „otthonukban” több harcos is lakott. Arra kérték a lányokat, hogy térjenek át az iszlám hitre – Lámia és nővére ekkor még azt hitte, elég lesz ennyit megtenniük azért, hogy véget érjenek a szenvedéseik. Ám közölték velük, bárhogyan is döntenek a vallásukkal kapcsolatban, most már az ő tulajdonukat képezik, és bármit megtehetnek velük. A két jezidi lányt még aznap este megverték és durván megerőszakolták. Az emír két nap után visszavitte a testvéreket Rakkába, abba a központba, ahol a többi szexrabszolgának szánt jezidi nőt tartották fogva. Itt az Iszlám Állam újabb harcosa, egy iraki férfi szemelte ki magának Lámiát, majd ő is továbbadta – egy bombakészítőnek. Ekkor már többször megfordult Lámia fejében, hogy véget vet az életének.

– A halál sokkal kellemesebb dolognak tűnt annál, mint amiket akkor átéltem.

Pedig tényleg minden alkalommal, amikor eladtak, élt bennem a remény, hogy egy jobb emberhez kerülök, de senkiben sem volt annyi emberség, hogy segítsen nekem. Még a harcosokkal élő nőkben sem – mondta rezignáltan a lány.

Lámia négyszer próbált meg megszökni a fogvatartói elől, ám minden alkalommal elkapták és brutálisan összeverték, megkínozták. Ám ötödik alkalommal rámosolygott a szerencse, és egy barátnőjével együtt elszöktek, a még életben maradt családtagjai segítségével. A barátnője azonban menekülés közben rálépett egy taposóaknára, és belehalt a sérüléseibe. Lámia a robbanás miatt a mai napig az arcán őrzi menekülése emlékét.

Magyar Nemzet Online – Garamvölgyi Flóra

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑