Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 06. 28.

Bagdad nem engedi, hogy Washington Iraki területről támadja meg Iránt

2019. 06. 28.

Barham Saleh iraki elnök kijelentette, hogy Bagdad nem engedi meg az Egyesült Államoknak, hogy a területéről támadja meg Iránt.

,,Nem akarjuk, hogy a területünk bármely szomszédunk elleni ellenséges akció kiindulópontja lenne.,,

A CBS News számára adott interjújában ugyanis Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy fenntartják a katonai jelenlétüket Irakban, ezért, hogy megfigyelhessék Iránt.

Az iraki parlament helyettes szóvivője Hassan Kaabi elmondta, hogy a törvényhozás dolgozik egy törvény kidolgozásán, melyben megállapodnának az Egyesült Államokkal az összes külföldi katonai erő kivonásáról az országból. A szóvivő azt is kijelentette, hogy az amerikaiak nem kértek engedélyt Bagdadtól arra, hogy csapatokat telepítsenek Irakba, Irán megfigyelésének céljából.

Az Egyesült Államok még a 2000-es évek elején telepített több tízezer katonát Irakba az ország megszállásakor. Az amerikai csapatokat 2011-ben vonták ki az országból egy Bagdaddal kötött megállapodás értelmében. Azonban három év múlva ismét amerikai csapatok érkeztek Irakba, hogy részt vegyenek az Iszlám Állam elleni harcokban. A 2018-as adatok szerint jelenleg közel 5000 amerikai katona tartózkodik Irakban.

A múlt héten azonban ismét fokozódott az ellentét az Egyesült Államok és Irán között, ugyanis az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai kém drónt, mely megsértette Irán légterét. Az eset óta az amerikai kormány folyamatosan az Irán elleni támadást fontolgatja. Természetesen Izrael és az Egyesült Államokat irányító elit nyomására.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑