Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irak

2017. 09. 27.

Bagdad nem hajlandó tárgyalni a kurd függetlenségről

2017. 09. 27.

Az iraki központi kormány kizárta, hogy tárgyaljon az autonóm iraki Kurdisztán függetlenségéről az erről szóló népszavazást követően – jelentette kedden az erbíli székhelyű Rudav televízió.

A erbíli választási bizottság közölte: előzetes adatok szerint az iraki kurd szavazók 93 százaléka igennel voksolt hétfőn arra, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak. A szavazásra jogosult 5,5 millió fő bő 72 százaléka járult az urnákhoz.
Bagdad ugyanakkor jottányit sem változtatott a népszavazást elutasító álláspontján.

„Nem vagyunk hajlandóak tárgyalni vagy párbeszédet folytatni a referendum eredményéről, mivel az alkotmányellenes”

– jelentette ki Haider al-Abádi miniszterelnök hétfő esti beszédében.

Maszúd Barzani kurd elnök Erbíl közelében tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az iraki kurdok tárgyalásokat kezdeményeznek majd a síita vezetésű bagdadi kormányzattal, hogy végrehajtsák a referendum várható, függetlenséget támogató eredményét, még akkor is, ha ez két vagy több évet venne igénybe.

Az Arab Liga kedden felszólította az irakiakat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és kezdjenek átfogó párbeszédet elkerülendő az esetleges összetűzéseket a vitatott referendumot követően.

Ahmed Abul Geit, a kairói székhelyű pánarab szervezet főtitkára így fogalmazott: „Még mindig csillapítani lehet ennek a lépésnek az utóhatásait, ha minden érintett fél bölcsen és felelősségteljesen viselkedik az iraki állam keretein belül”. Hozzátette: Irak érdekeit leginkább az szolgálja, ha államisága egyesült, szövetségi és demokratikus keretek között valósul meg.

ÖSSZEÜL AZ IRÁNI TÖRVÉNYHOZÁS A REFERENDUM MIATT

Összeül az iráni törvényhozás, hogy megvitassa az autonóm iraki Kurdisztán függetlenségéről tartott népszavazást, amelyen az előzetes eredmények szerint várhatóan elsöprő többséggel győznek az elszakadást pártoló szavazatok – jelentette kedden az Isna iráni hírügynökség. Az Isna beszámolója szerint a szerdai parlamenti vitán az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács magas rangú tagjai is részt vesznek.

Hétfő este az iráni kurd kisebbség több ezer tagja özönlötte el az utcákat az északnyugat-iráni Kurdisztán tartomány székhelyén és több városában, hogy az észak-iraki autonóm Kurdisztán függetlenségéről tartott népszavazást támogatva tüntessen. Tüntetéseket tartottak a tartományi székhelyen, Szanandadzsban, illetve Banében és Szakezben.

Az erbíli választási bizottság egyik legutóbb közzétett részeredményei szerint az iraki kurd szavazók több mint 90 százaléka voksolt igennel arra, hogy az iraki kurd régió és a kurdok lakta környező térségek független állammá alakuljanak. Végeredmény legkésőbb csütörtök estig várható.

A szavazás lezárultát követően az iraki külügyminisztérium bejelentette, hogy nagyszabású közös hadgyakorlatot indított Törökországgal közös határaik mentén. Irak és Törökország mellett Irán is katonai műveletekbe kezdett az iraki kurdi régióval közös határánál, jelezve, hogy Bagdadhoz és Ankarához hasonlóan szintén elutasítja az iraki kurdok függetlenségi referendumát.

A Tasnim iráni hírügynökség kedden azt jelentette, hogy az iraki kurd régióval közös határ mentén megerősítették a légvédelmet. Az intézkedés keretében az eddigi mellett további légvédelmi rakétarendszereket telepítenek a térségbe. Az egyik helyi katonai bázis parancsnokhelyettese, Alireza Elhami tábornok azt mondta, a lépés célja, hogy „határozott választ tudjanak adni” bármilyen Iránt érő agresszív cselekményre.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑