Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2018. 01. 29.

Bahrein: Az USA katonai szövetségesét nem érdeklik az emberi jogok és a demokrácia

2018. 01. 29.

A bahreini emberi jogi szervezetektől aggasztó hírek érkeznek, hiszen a bahreini kormány és az uralkodó család semmibe veszi az állampolgárok többségének jogait az országban. Bahrein lakosságának ugyanis körülbelül 60%-a az Iszlám síita ágához tartozik, míg a hatalom a lakosság 30%-át kitevő szunniták kezében van. Pontosabban az uralkodó Al-Khalifa család kezében.

Az amerikai székhelyű Human Rights First nevű jogvédő szervezet is beszámolt arról, hogy az elmúlt napokban körülbelül 37 ellenzéki aktivistát tartóztattak le a bahreini hatóságok. Jelenleg 19 elítélt aktivista vár a halálbüntetés végrehajtására, de a politikai elítéltekkel egyébként is kemény kézzel bánnak a bahreini börtönökben.

A tiltakozások azért kezdődtek, mert a bahreini legfelsőbb bíróság elhalasztotta több letartóztatott ellenzéki síita vezető (Sheikh Ali Salman, Hassan Sultan, Ali Al-Aswad) ügyének tárgyalását, akik addig is vádemelés nélkül ülnek valamelyik börtönben.

A bahreini szunnita elit és annak Öböl-menti szövetségesei ugyanis nagyon ügyelnek arra, hogy a síita többség nehogy bármilyen módon is, esetleg demokratikus keretek között, érvényesíteni tudja politikai jogait. Az ugyanis a szunnita kisebbség hatalmának végét jelentené a másfél milliós lakosú szigetországban.

A síiták jogaiért való küzdelem miatt 2011-ben polgárháborús helyzet alakult ki az országban, ahol a tüntetők ellen keményen lépett fel a bahreini rendőrség és a hadsereg. Az uralkodó család pozíciójának biztosítására 2011 március 14-én Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok 1000 katonát küldött Bahreinbe a ,,rend fenntartására,,. Az eseménnyel kapcsolatban mindenki várta az amerikai kormány elítélő nyilatkozatát és esetleg a bahreini uralkodóval szemben megfogalmazott bírálatot.

Al-Ám mindezt hiába, hiszen Bahrein az Egyesült Államok katonai szövetségese és az Amerikai Haditengerészet 5. Flottája a bahreini főváros Al-Manamah mellett állomásozik. És a közös katonai és politikai érdekek esetén másodlagossá válnak az emberi jogok és a demokrácia védelméért folyó töretlen küzdelem.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑