Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2018. 02. 15.

Bahreinben tüntetésekkel emlékeztek a hét évvel ezelőtti vérbe fojtott forradalomra (képek)

2018. 02. 15.

Az elmúlt napokban Bahreinben országszerte tüntetéseken és különböző megmozdulásokon emlékeztek meg a 2011-ben történt eseményekről. Az akkor alakult népi ellenállási mozgalom aktivistái azóta is rendszerességgel tartanak tüntetéseket és megemlékezéseket a vérbe fojtott forradalomról. A megemlékezések keretei között a temetőkbe is ellátogatnak és így gondolnak azokra akiket az Amerika barát bahreini rezsim meggyilkolt.

2011 február 14-én az emberek egy békés demonstráción tüntettek a Bahrein élén álló Al-Khalifa dinasztia ellen és követelték a kormány lemondását, valamint a politikai szabadon engedését. A demokratikus USA szövetségesei ugyanis politikai foglyokat börtönöznek be.

A tüntetők csak egyszerűen egy igazságos politikai és választási rendszert követeltek, ahol nem fordulhat elő az, hogy a lakosság többségét kitevő síitákat az ország élén álló kisebbségben lévő szunnita elit irányítja. A tüntetések leverése érdekében a rendszer kivezényelte a hadsereget az utcákra és ez sok tüntető halálához vezetett.

.

A tömeg számbeli fölényétől megrettenve azonban a bahreini vezetés a szintén USA szövetséges Szaúd Arábia katonai segítségét kérte. A szaúdi csapatok segítségével így visszavették az ellenőrzést az ország felett ám ez számos áldozatot követelt. Nem is beszélve a politikai okokból bebörtönzött tömegekről.

Az eseménnyel kapcsolatban természetesen csak nagyon elvétve olvashatunk a nyugati sajtóban. Főleg az amerikai sajtóban, hiszen demokratikus Egyesült Államok Bahreinben állomásozó 5. flottája páholyból nézte végig a szaúdi és bahreini csapatok vérengzését.

A hazug nyugati sajtó ugyanis csak akkor aggódik a szintén hazug demokrácia miatt amikor az Egyesült Államok érdekei azt kívánják, ha mondjuk egy új olaj lelőhely miatt egy országban Amerika barát kormányt kell hatalomra segíteni. A bahreini rezsim azonban tart a tüntetőktől és éppen ezért ebben az évben próbálták kisebb mértékben akadályozni a demonstrálókat és megemlékezőket, például bizonyos helyeken az útakadályok elbontásával.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Press TV

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑