Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2015. 03. 19.

Bahreini biztonsági erők a rendszert ellenző tüntetőkre támadtak

2015. 03. 19.

Bahreini biztonsági erők megtámadták a rendszert ellenző tüntetőket, amikor a rezsim elnyomása miatt meghalt két ember kapcsán tüntetéseket tartottak, számolt be a Press TV.

bahrain-map-3

Bahrein

Hétfőn a rendőri erők délkeletre Manamától, a fővárostól, Sitra szigetén csaptak össze a tüntetőkkel, és könnygázt használtak, hogy eloszlassák a tömeget.

A tiltakozók azért gyűltek össze, hogy megemlékezzenek Issa al-Radhi-ról és Jawad Ahmed al-Haawi-ról a két rezsimet ellenző tüntetőről.

Radhi-t 47 évesen ölték meg egy rajtaütés során a rezsim erői 2011-ben. A holtestét visszaküldték a családjához úgy, hogy a koponyája betört, lövés ütötte sebek voltak a lábain és több zúzódás volt a testén.

A negyvenkilenc éves Haawi 2014-ben halt meg, miután a rohamrendőrség mérgező könnygázt használt ellen, aminek a belélegzését követően halálos szövődmények alakultak ki a tüdejében.

Szintén hétfőn a tüntetők al-Daih és al-Musalla falvakban követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását, beleértve Sheikh Ali Salman-t, aki Bahrein legnagyobb ellenzéki blokkjának, az al-Wefaq Nemzeti Iszlám Társaságnak a főtitkára.

22e26565-bf93-4f45-829f-2a6967f5758a

Bahreiniek tiltakozása Sheikh Ali Salman szabadon bocsátásáért

Salman-t 2014. december 28-án tartóztatták le azzal a váddal, hogy rendszerváltást akar megvalósítani az országban, amihez külföldi hatalmakkal működik együtt, amit ő határozottan tagadott.

A letartóztatást mélyen elítélték az országon belül és kívül, ezért szerte a világon a kormányok, valamint a nemzetközi szervezetek felszólították a Monarchiát, hogy azonnal bocsássák Salman-t szabadon.

A népfelkelés Bahreinben 2011. év februárjában kezdődött. Azóta a Perzsa-öböl országában folyamatosak a rendszeres tömeges megmozdulások. A tüntetők reformokat, valamint az Al Khalifa uralkodó királyi család bukását, és egy demokratikusan megválasztott kormány felállítását akarják elérni.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

Back to Top ↑