Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 12. 19.

Barzanival tárgyalt az amerikai különmegbízott

2018. 12. 19.

A korábbi kurd elnök az amerikai különmegbízottal egyeztetett Törökország tervezett katonai akciójával kapcsolatban. 

Az orosz Sputniknews hírügynökség számolt be arról, hogy Masoud Barzani, Kurdisztán régió korábbi elnöke hétfőn találkozott Brett McGurk amerikai különmegbízottal, akit az Egyesült Államok terrorizmus ellenes harcának koordinációjával kapcsolatban neveztek ki.

Barzani irodája a következő közleményt adta ki az eseménnyel kapcsolatban:

,,Barzani elnök aggodalmát fejezte ki a kurd nép jövőjével kapcsolatban Szíriában, továbbá ismertette véleményét és észrevételeit azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne megoldani azokat a problémákat, melyekkel a kurd népnek szembe kell néznie Szíriában.,,

A közleményt az után adták ki, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten kijelentette, hogy Törökország kilátásba helyezi egy katonai akció megindítását a Kurd Népi Védelmi Erők (YPG) ellen az Eufrátesz folyótól keletre, Szíria északi részén.

Törökország és az Egyesült Államok között feszültté vált a viszony az utóbbi években, ugyanis Törökország aggodalmát fejezte ki a miatt, hogy az amerikaiak támogatást nyújtanak a YPG számára. A szervezetet ugyanis a törökök a Kurdisztán Munkáspárttal (PKK) együtt terrorista szervezetté nyilvánították Törökországban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Ankara azt is kifogásolja, hogy Washington nem tett eleget azon ígéretének, mely szerint segít visszaszoítani a YPG-t a szíriai Manbij városából.

Törökország kijelentette ugyanis, hogy a YPG jelenléte a határ közelében nemzetbiztonsági kockázatot jelent a számára.

Orientalista.hu  – Al-Isfahani Forrás: Sputniknews

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑