Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2018. 04. 12.

Bashar Al-Jaafari Szíria állandó ENSZ nagykövetének legutóbbi felszólalása

2018. 04. 12.

Az alábbi beszéd egy rendkívül fontos fordítás, amiről a kedves olvasó valószínű, hogy a fősodrású médiában sehol sem fog hallani. Az USA, Franciaország, Anglia és “szövetségesei” ismét szeretnék megtámadni Szíriát, miután Assad elnök és a Szírai Honvédő Hadsereg (SAA) hősiesen védte hét éven át országát. Az elmúlt pár évben Szíria, szövetségeseivel együtt legyőzte a nyugat és szövetségesei által támogatott terrorista hordákat, így Szíriai lassan, igaz, hogy kivérezve, de a stabilitás útjára léphetne.

Természetesen ezt a bosszú népe nem tudja, nem bírja és nem is akarja eltűrni, így ismét háborúba akarja sodorni a régiót.

Vajon miből vannak annak az embernek az idegei, vagy miféle erők táplálhatják szívét annak az embernek, aki hét éven át szólal fel rendíthetetlenül az országát ért hazugságokkal szemben, a hazáját porig romboló ENSZ bűnszervezet gyűlésein és próbálja tájékoztatni a közvéleményt arról a végtelen gyalázatos dologról, ami hazájában Szíriában történik, amit a nyugati hatalmak művelnek Szíria ősi földjén?

Olvassák megértéssel Dr. Bashar Al Jaafari szíria állandó ENSZ nagykövetének legutóbbi felszólalását!

Dr. Bashar Al Jaafari
Szíria állandó ENSZ nagykövetének beszéde az ENSZ gyűlésén New-York-ban 2018 április 10-én.

Elnök úr,

Szánni fogok a drága időmből egy kicsit azokra, akik most akarják elhagyni ezt a termet. (Több nyugati delegáció is feláll és sorban távozik a rendkívüli ENSZ gyűlés terméből New-York-ban).
Számomra ez az jelenti, hogy ők félnek a józanész hangjától, és rettegnek minden velük nem egyező véleménytől.
Akik most hagyják el a termet, azt mondták az imént, hogy a mai nap rendkívül szomorú nap a tömegpusztító fegyverek történelmében. Én szeretném egy kicsit felfrissíteni az emlékezetüket, hogy elmondjam nekik, a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó egyezmények megszegése egyedül a nyugati országok speciális tulajdonsága.
Az Amerikai Egyesült Államok nukleáris fegyvert vetett be Japánban. Vegyi és biológiai fegyvereket használt Vietnámban, majd szennyezett uránt Irakban. Franciaország élő emberi alanyokon használta, tesztelte először a nukleáris fegyverét az algir sivatagban 1960-ban. Élő algirokat kötöztek ki oszlopokhoz, majd dobták rájuk az első francia nukleáris bombát. Anglia meg természetesen az összes vegyi kísérletéhez az óceánokban lévő gyarmatszigeteit használta.

Az én angoltudásom nem anyanyelvi angol, de tudom azt, hogy a damaszkuszi Douma városban lakosok vannak és nem nép. Egy szíriai nép van és nem egy külön doumai nép, mint ahogy az előbb említették. Mindenesetre én egy angol író remekművét szeretném most felidézni. Shakespeare egyszer azt mondta, hogy: „ A hazugság megcsúfít, mondj igazat vagy maradj csendben!” A brit kolléganőm az előbb azt mondta, hogy Oroszország nem felhatalmazott arra, hogy Doumába menjen felmérni a terepet és megállapítani azt, volt-e egyáltalán vegyi fegyver használva. Érdekes gondolat ez. Anglia miért nem mondta ugyan ezt, amikor a titkosszolgálatát Khan Sheikhoon-ba küldte a múltkor, saját magát felhatalmazva azzal, hogy vegyi fegyver használatra utaló bizonyítékokat gyűjtsenek. Ők ezt állították és a franciák is ugyanezt állították. Az állítólagos nyomokat és bizonyítékokat eljutatták az angol és francia laboratóriumokba anélkül, hogy a közös nemzetközi nyomozással felhatalmazott JIM vagy a Tény-feltáró bizottság FFM-nek tudomása lett volna róla vagy beavatták volna őket. Nagyon érdekes ez az ellentmondás. Ők megengedték maguknak azt, amit nem engednek meg másoknak. Az Egyesült Királyság mindenesetre aláírt a szaúdi trónörökössel egy szerződést, hogy 100 Milliárd dollár értékű fegyvert adjanak el Szaúd-Arábiának. Ez az összeg sokkal nagyobb más fegyvervásárlások összegénél, ami arra lesz felhasználva, hogy a királyság folytassa a jemeniek gyilkolását, új háborúk kirobbantását a régiónkban, Iránt, Szíriát és az egész régiót egy végtelen háború sorozatába keverje bele. Anglia valójában ehhez ért a legjobban. Mahathma Gandi – akit a britek nagyon jól ismernek – azt mondta: „Ha egyszer veszekedés tör ki két hal között a tenger mélyén, akkor tudjátok azt, hogy emögött a veszekedés mögött Anglia áll.”

Az amerikai szóvivő azt állítja, hogy az egész világgal szembe egy szörnyeteg áll egyedül. Ez a szörnyeteg az, aki felfegyverezte és finanszírozta a terroristákat hét éven keresztül Szíriában. Én azt mondom, hogy ez a szörnyeteg nem más, mint az Egyesült Államok, Angliával és Franciaországgal együtt. Ők hozták létre és nevelték fel a terroristákat az én hazámban hét éven keresztül. Ezelőtt ugyan ezt tették Irakban, előtte Afganisztánban és Líbiában. Ők ügyeltek arra, hogy számos terrorszervezetet hozzanak létre egészen az Al-Kaidatól, a Taliban, az Iszlám Állam, a Dzsabhat Al Nuszra, az Iszlám Hadseregig, majd végül a brit titkosszolgálat legutóbbi remekművéig, a „fehér sisakosokig”. A szörnyeteg, amiről az amerikai kolléganőm beszélt, az az a szörnyeteg, amely hazudik, hogy leromboljon és megszálljon jogtalanul más országokat a világ minden részén a katonai erőit oda küldve, hogy az egész nemzetközi békét és stabilizációt megrázza. A szörnyeteg, amiről beszélt, az az amerikai szörnyeteg, amely a saját vegyi fegyverét nem hajlandó elpusztítani és megsemmisíteni, mint ahogy azt mindannyian nagyon jól tudjuk. Az Egyesült Államok a mai napig nem hajlandó megszabadulni a tiltott vegyi fegyver arzenáljától, de megállás nélkül oktatni akarja másokat a vegyi fegyverek megsemmisítéséről.

Elnök úr,

A francia szóvivő az imént azt mondta, hogy sokkolta a ghoutai képek látványa, de őt minden bizonnyal nem sokkolta több száz civil holttestének a képe, akiket francia vadászgépek gyilkoltak meg a szíriai Tokhar faluban 2016 nyarán. 200 civil áldozata volt ennek a bombázásnak 2016-ban, de erről a tisztelt francia nagykövet bizonyára nem látott képeket, így nem is sokkolták.
A kettősmérce fogalma már igen kevés, ha ezekről az országokról van szó.
Elnök úr,

Válaszként a rágalomkampányra, amit a nyugati államok robbantották ki hazám ellen – állítólagos vegyi fegyver használatáról Douma városában 2018 Áprliis 7-én – a szíriai külügyminisztérium hivatalosan meghívta a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet, hogy csapatot küldjenek a valóságot felderíteni Douma városába. Én ezt már tegnap is tudattam önökkel a gyűlésen. A Szíriai Arab Köztársaság üdvözöl minden felderítő csapatot és teljes mértékben együttműködik, hogy mindent biztosítson az igazságot felderítő bizottságoknak, tagjainak biztonságát garantálva, interjúk készítését és a minták megtekintését. Szíria reméli, hogy e küldöttség professzionálisan, átláthatóan dolgozzon, kézzel fogható bizonyítékokra alapozva. Ha ez a delegáció megérkezik Szíriában, addigra egész Douma városát felszabadítva fogja találni, ami megengedheti a kutatóknak, hogy mindenhova eljuthassanak.
Uraim,
A kép teljesen világos annak fényében, amit említettem az imént. Az amerikai döntéshozók nem igyekeznek a valóságot kideríteni, mert egyszerűen őket fogják elítélni a terrorista eszközeikkel együtt Szíriában. Ahelyett, hogy kivárnák egy nemzetközi, igazságot feltáró bizottság munkájának az eredményét, és kiderítsék azt, hogy egyáltalán lett e bármilyen vegyi fegyver alkalmazva Doumában, mi azt látjuk, hogy következetlen döntések tervein tevékenykednek, ami nem a valóság kiderítését szolgálja, hanem saját politikai állásukat erősíti, szubjektív alaptalan vádakra alapozva, előre tudva azt, hogy ez nem lesz elfogadva azok az országok által, amelyek a valóság kiderítésén dolgoznak.

Elnök úr,

A kép nagyon világos tisztelt uraim. Az Egyesült Államok és partnereinek az agresszor viselkedése a történelem folyamán mindig is a félrevezetésen, a hazugságon, az elnyomáson és az erő használatán alapult. Ez a megközelítés, szörnyű természetétől fogva nem tisztelte egy nap sem a törvény erejét. A szörnyeteg egyetlen egy nap sem vette figyelembe a nemzetközi legitimitást. Amit az én hazám Szíria tapasztal 7 egész éven keresztül egy élő példája a folytonos amerikai hazugság és félrevezetés étvágyának, amit az Egyesült Államok és Anglia alkalmaz ebben a teremben. Irak lerombolása és megszállása egy hazugságra alapult, amit az iraki tömegpusztító fegyvereknek hívtak. Ismét kötelezettnek érzem magamat, hogy emlékeztessem önöket a volt amerikai külügyminiszter Collin Paul álláspontjára, amikor ugyanebben a teremben mutatott be felvételeket és képeket, amikről később kiderült, hogy mind kitaláltak és manipuláltak az amerikai titkosszolgálatok által, hogy Irak megszállásának menetrendjét biztosítsák. Ugyanez ismétlődött meg aztán Líbiával is.

Figyeljenek fel velem együtt tisztelt kollegák a keserű valóságra. Világunk hosszú évszázadok óta szemtanúja lehetett sok gyarmatosításnak és megszállásnak, amiknek a célja mások vagyona és földjének a kifosztása, lopása, vagy geopolitikai célok kikényszerítése. Ma a morális politikai zuhanás egy olyan szintet ért el, hogy leromboljanak egy országot, mint Líbia, meggyilkolva annak a népét, abból a célból, hogy egy másik állandó ENSZ tag ország elnökének a korrupcióját eltakarhassák. Azt a szintet érte el ez az erkölcsi lealjasodás, hogy egyes országok más országokkal fizettessék ki nyíltan az agresszor terveiket hazám, Szíria ellen. Egyesek pedig csak azért támadnak meg más országokat, hogy a saját kormányaiknak a bukását és belügyi problémáit feledtessék.

Elnök úr,

Mi hiszünk Szíriában hét évnyi mocskos terrorista háború után, amit ránk kényszeríttek, hogy a megoldások szemmel láthatóak, de egyben nagy kihívást jelentenek az ENSZ legtöbb országa számára, hogy szembeszálljanak a hazugsággal és félrevezetéssel, amit az USA vezet Franciaországgal és Angliával együtt. A döntés ma is és a jövőben is az önöké tisztelt uraim. Legyenek biztosak abban, hogy a nemzetközi vélemény, a saját nemzeteik és a szabad világ nemzetei fogják bírálni az önök viselkedését és döntéseit, a nemzetközi jog és béke megóvása iránti felelősségükben. Mi több, egy az egész világ megóvásában egy olyan fekete terrorizmustól, amit e három állandó ENSZ tag ország alkalmaz, hogy országokat és népeket tegyenek tönkre. Felhívom önöket uraim, hogy álljanak ki egy több-pillérű nemzetközi morális politikai rendszer oldalán, ami hisz a nemzetközi jogban és hisz az országok és nemzetek jogában a saját jövőjüket megválasztani, megtagadva a katonai, gazdasági és politikai zsarnokság politikáját.

Befejezésül mondom elnök úr,

A hazám mélyen elítél minden vegyi fegyver használatát bármilyen fél által és bármilyen körülmény között, bárhol is legyen az a világon. A hazám teljes mértékben együttműködik a vegyi-fegyver tilalmi szervezettel, hogy a valóságot napfényre hozza, amit mások manipulálnak és saját agresszor érdekeiket szolgálva ferdítsenek el.

A haditengerészeti flottáik ma a földközi tengerben gyülekeznek és tudják azt, hogy e gyűlés által VETO jogot akartak felhasználni, hogy a katonai agressziójukat kezdeményezzék a hazám ellen. Ezeknek a nyugati erőknek mondom, és nagyon jól figyeljenek rám: A fenyegetéseket, a katonai manőveretek, a félrevezetésetek, a hazugságotok és terrorizmusotok nem fog minket megvezetni.

Mi mint egy alapító országa ennek a nemzetközi szervezetnek, fogjuk a kötelességünket és a jogunkat alkalmazni e nemzetközi közösség saját szabályzata szerint és hazánk testamentuma szerint is, ami kötelez minket, hogy válaszoljunk minden katonai csapásra, ami országunk egységét veszélyezteti, bármilyen agresszióra, bármi is legyen annak a forrása. Mi nem fogjuk senkinek sem engedni, bármekkora hatalom is legyen, hogy megismételje Szíriában azt, amit tettek Irakkal és Líbiával.

Köszönöm elnök úr.

Orientalista.hu – Fordította: Szíriai Hírek / Siroi Isi

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑