Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények Louis Raphael Sako káld pátriárka - AFP

2018. 05. 26.

Bátor hangként” méltatják az új káld katolikus bíborost

2018. 05. 26.

Ferenc pápa üdvözli Louis Raphael Sako leendő bíborost, „ajándéknak” nevezve őt.

A pápa úgy tekinti, hogy az iraki káld pátriárka, Raphael Sako, ajándék a terrorizmus ellen küzdő káld katolikus egyház számára, nyilatkozta egy iraki érsek társa.

A kirkuki káld érsek, Yousif Thomas Mirkis és Sulaimaniyah a bíboros jelölt Sakot “bátor hangként” dicsérik.

Ő egy teljesen átlátható és egyenes utat választott, nem mást, mint, hogy vezesse gyülekezetünket. Ő egy nagyon különleges lelkületű ember. “- közölte Mirkis érsek a katolikus hírszolgálatnak, hozzátéve, hogy Sako vezetése alatt az elhivatottság kérdése különös hangsúlyt kapott.

“A katolikus egyház egy világméretű egyház, és mi magunk katolikusok vagyunk, amely megnevezés magában foglalja az egyetemlegességet és az elfogulatlan megértést”, tette hozzá Mirkis érsek.

A Sako, egyike annak a 14 papnak, akiket Ferenc pápa a Vatikánban június 29-én tartandó konzisztóriumban bíboros rangra emel. Ferenc pápa május 20-án jelentette be döntését a papok bíborossá emeléséről, amivel kapcsolatban másnap Mirkis érsek a CNS-nek elmondta: “Ez ajándék a pápától gyülekezetünk, és minden olyan káld egyház számára, amely az elmúlt években ádáz küzdelmet vívott a fanatizmus és a terrorizmus ellen, amely küzdelem, és ezt különösen fontos kiemelni, rendkívül sok vértanú áldozattal járt. “

Sako bíborossá emelésének májusi bejelentést követően, a Vatikán hivatalosan megnyitotta a káld Ragheed Aziz Ganni atya, valamint három diakónusa szentté avatásának ügyét, akiket 2007-ben Moszulban agyonlőttek. A káldok egy Irakban őshonos nép és gyökereik több ezer évre vezethetők vissza.

Irak 2003-as amerikai inváziója előtt több mint 1,5 millió keresztény élt az országban. Azonban a keresztény népesség több mint fele a megkülönböztetés, a fokozódó fenyegetések, és emberrablások miatt kénytelen volt elhagyni az országot, továbbá mintegy 120.000 Ninive síkságon élő keresztényt az Iszlám Állam kényszerített otthonukból menekülésre 2014-ben.

A bíboros jelölt Sako fáradhatatlanul dolgozik a béke, az együttélés, a nemzeti megbékélés, továbbá az egyházak egységének megteremtéséért Irakban és a Közel-Keleten. Rendkívül mélyen érinti az iraki keresztények otthonukból való kiűzése, ezért ismételten fel is szólította a központi kormányt és a helyi hatóságokat, hogy teremtsenek és biztosítsanak békés jövőt a keresztények számára saját hazájukban.

Ez év januárjában Sako-t Nobel-békedíjra jelölték. A norvég Nobel-bizottság elfogadta a L’Oeuvre d’Orient francia katolikus szövetség által benyújtott jelölést.

Sako 1948. július 4-én született az iraki Zakho városában. Tanulmányait Moszulban folytatta, ezt követően, 1974-ben pappá avatták. Két doktorátust is szerzett: az egyiket keleti egyháztudományokból a római Pápai Orientális Intézetben, a másikat történelemből a párizsi Sorbonne-on.

Külföldi tanulmányai befejezése után a bíboros-jelölt 1986-ban visszatért Irakba, és 11 éven keresztül élt Moszulban. Az Egyesült Államok által bevezetett iraki embargó alatt számos orvos és gyógyszerész közreműködésével gyógyszertárt nyitott a szegények számára. 1997 és 2002 között a patriarkális szeminárium rektora volt Bagdadban, mielőtt visszatért szülőhelye egyházmegyéjéhez, ahol plébánosként szolgált. 2003-ban, nyolc hónappal az amerikai invázió után Kirkuk érsekévé nevezték ki.

2013 elején a káld egyház vezetőjének választották, kinevezését XVI. Benedek pápa hivatalosan is elismerte.

Orientalista.hu – Vivkamar, The Tablet

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑