Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 10. 07.

Bejelentkeztek Moszulért a kurdok

2016. 10. 07.

Bejelentették: az Iszlám Államtól visszafoglalt területeket nem adják vissza az iraki kormánynak, így Moszul ostroma után az iraki biztonsági erőknek el kell hagyniuk a legújabb “kurdisztáni területet”, ha a dzsihadisták elleni hadviselés után nem akarnak egy újabb háborút.

A kurd pesmergák már a következő célpontjukra koncentrálnak: az Iszlám Állam uralma alatt álló Moszul városára.

Az Iszlám Állam iraki fellegvárának ostromában nemcsak a kurdok vesznek rész: az iraki erők és a helyi milíciák is felajánlották, hogy kiveszik a részüket az egyik legfontosabb terrorellenes ostromból. Egy dologról viszont elfelejtettek megegyezni: miután elfoglalják, mégis kié lesz Moszul?

Az iraki kurd harcosok hazafele tartanak egy Moszul melletti város felszabadítása után (Fotó: EPA / Andrea Dicenzo)

A széttagoltság eddig is óriási veszélyt jelentett a dzsihadista városok visszavételénél Irakban és Szíriában is, de az iraki “fellegvár” visszafoglalása szimbolikus jelentőséggel is bír. Az  Iszlám Állam Moszultól Rakkáig tartó kalifátusának egyik kulcsfontosságú városa, ennek ellenére nem felszabadításán, hanem elfoglalásán munkálkodik mindenki.

kurdok-2 kurdok

Moszult az iraki kurdok tudják legjobban beépíteni egyre bővülő birodalmukba. Az összes visszafoglalt területüket az Iszlám Állam kiűzésével szerezték meg, most pedig bejelentették: nem adják vissza az iraki kormánynak az elfoglalt területeket, így Moszult sem.

Moszul is Kurdisztán része lesz?

Sky News riportere Kurdisztán nemzetbiztonsági vezetőjét kérdezte az Iszlám Állam első, még 2014-ben elfoglalt fellegváráról, mely a kalifátus kialakításának első fontos állomása volt. “A peshmergák irányította területek már Kurdisztán része, nincs okunk arra, hogy elmenjünk, ha kell, megvédjük a területünket” – közölte.

A hódító stratégia viszont komoly akadályokat görgethet Moszul visszafoglalásának útjába. Az iraki koalíciónak nem lesz könnyű dolga,  aprólékos tervük kivitelezésében katasztrofális következményekkel járhat, ha a pesmergák egy rögtönzött tervvel rukkolnak elő. A bizalom hiánya pedig széttagoltságot és újabb harcokat eredményezhet.

kurdok-3

Már ássák az alagutakat

Míg a koalíció csapatai a terrorizált város megkaparintásáról vizionálnak, a kurdisztáni vezető bevallotta, hogy a kisajátítás előtt még meg kell nyerniük a csatát.

“Nagyon nehéz lesz visszafoglalni Moszult. Megtudtuk, hogy az Iszlám Állam harcosai már felfegyverkezve várják az iraki erőket, és szüntelenül ássák a város alatti labirintusukat, alagútjaikat.”

Több mint 40 ezer ember menekült el a dzsihádista iraki városokból, ők jelenleg pesmerga területeken élnek, többnyire sátrakban. Moszul ostromának kezdetével ez a 40 ezres létszám 1 millióra is felduzzadhat, de a kurd “felszabadítók” miatt könnyedén két birodalom között találhatja magát az  elűzött, továbbállni képtelen lakosság.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Skynews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑