Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2016. 09. 24.

Bejrútban nemzetiszocialista végzett egy izraeli tiszttel

2016. 09. 24.

Harmincnégy évvel ezelőtt a Szíriai Szocialista Nemzeti Párt (SSNP) egyik libanoni tagja Bejrútban végzett egy izraeli tiszttel, ezzel elindítva a megszálló erők elleni lázadást.

_khaled_alwan_ssnpA 15 évig duló libanoni polágháború közepén Izrael kihasználva az egymás ellen hadakozó felek miatt meggyengült ellenállást, 100 000 fős haderővel megszállta Libanon déli részét a betört a fővárosba is.

1982. szeptember 24.-én Khaled Alwan SSNP libanoni szárnyának 19 éves tagja Bejrút egyik forgalmas terén lévő Wimpy nevezetű kávézóban tüzet nyitott a  izraeli katonákra. A Hamra úton lévő vendéglátóegység a bejrúti fiatal értelmiségiek egyik kedvenc találkozó pontja volt. Khaled Alwan is gyakran megfordult a a helyen.  Alwan-nak nem tetszett, hogy a libanoni fővárost megszálló izraeli katonák arogánsan viselkedtek az étterem alkalmazottjával aki nem fogadta el, hogy a sejkellel.

A támadásban egy izraeli katona elvesztette az életét és kettő megsérült. A támadás után Alwan nyugodtan hazasétált.

Az esetnek nagy szerepe volt a Libanoni polgárháborúban, hiszen ez volt az első eset, hogy valaki ellenállt az Izraeli Erőknek. Alwan tette futótűzként terjed elle a fővárosban. A Wimpy műveletként elhíresült katonai akció szimbolikus jelentőséggel bír. Ez indította el a bejrúti lakosság lázadását a megszálló izraeli erők ellen.

Miután a lövöldözés, Alwan hazasétáltak nyugodtan. A legenda úgy tartja, hogy Alwan már mérges látta az izraeli tiszt ragaszkodik fizetni a számlát Wimpy a sekel.

Khaled Alwan két évvel később az izraeli hadsereg elleni bevetés során mártírhalált halt. Az SSNP minden évben megemlékezik Alwan hősi tettéről.

2000-ben  Bejrút önkormányzata a az étterem melletti teret Khaled Alwan ról nevezte el. A libanoni állam 2003–ban pusztumusz érdemrenddel tüntette ki.

Orientalista.hu  – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑