Cadmus fordítás Cadmus

Beperelte Izraelt az elárvult palesztin fiú nagyapja

2017. 05. 08.

Beperelte Izraelt annak a 6 éves palesztin fiúnak a családja, akinek szüleit 2017-ben ölte meg egy bombatámadás, amiben ciszjordániai otthonuk is megsemmisült.

Izrael elzárkózott attól, hogy kártérítést fizessen a túlélő kisfiúnak és családjának, ezért fogadott ügyvédet Ahmed nagyapja, és indította el a jogi eljárást.

Az ügyvéd szerint Izrael felelős a történtekért, mivel a ciszjordániai település, ahol a család élt, már a támadás előtt izraeli fennhatóság alá került.

– Ahmed anya és apa nélkül, árván maradt. A történtek okozta megrázkódtatás és problémák miatt sokat szenved pszichésen. Amikor Ahmed zuhanyozni megy, és a testére néz, mindig azt kérdi magától:

miért ilyen az én testem? Mi lesz velem? Miért tették ezt velem?

– mondta a kisfiú nagyapja, Husszein Davabseh.

A lakást hirtelen elborító lángokban Szaad Davabseh és felesége, továbbá 18 hónapos csecsemőjük, Ali halálra égett, egyedül a 4 éves Ahmed élte túl a támadást.

Az izraeli védelmi miniszter, Avigdor Lieberman szerint a palesztin kisfú nem jogosult kompenzációra az államtól, mert csak izraeli állampolgárok részesülhetnek ilyen jellegű kártérítésben. Így a palesztin nemzetiségűekre ez nem vonatkozik.

A Duma településen történt támadás és az utána következő hatósági tétlenség felerősítette a feszültséget, az izraeli-palesztin erőszak elleni hangos demonstrációkat váltott ki.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑