Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 11. 03.

Bíróság előtt a török elnököt kigúnyoló humorista

2016. 11. 03.

Elkezdődött szerdán Németországban a Recep Tayyip Erdogan török államfő által indított polgári per Jan Böhmermann német humorista, televíziós műsorvezető ellen, aki egy szatirikus versében kigúnyolta a török elnököt.

A hamburgi tartományi bíróság szellemi alkotásokkal és sajtóügyekkel foglalkozó tanácsa előtt egyik fél sem jelent meg, helyettük jogi képviselőjük folytatott szópárbajt. Hírportálok beszámolói szerint az alkotás nyilvános előadásának megtiltásáért perelő török államfő ügyvédje sértegetésorgiának nevezte Jan Böhmermann gúnyversét – amelyben Recep Tayyip Erdogan a többi között kecskével fajtalankodó, gyermekeket bántalmazó, vallási és nemzeti kisebbségeket elnyomó önkényúrként jelenik meg -, és úgy vélte, a szerző a művészet szabadságával visszaélve a maradi, műveletlen, ösztönlényként élő török férfi “prototípusaként” akarta beállítani a török vezetőt, ami nemcsak rasszista felfogásra vall, hanem az emberi méltóság tiszteletének hiányát is mutatja.

A török elnök ügyvédje ezzel az érveléssel ért már el részleges sikert a tanácsnál; kérésére a testület májusban eltiltotta Jan Böhmermannt gúnyverse azon részleteinek nyilvános előadásától, amelyek a bíróság megítélése szerint sértik a török államfő méltóságát. A siker azért részleges, mert a vers egészére vonatkozott az úgynevezett sürgősségi tiltó végzés, a bíróság pedig ugyan az alkotás legnagyobb részét becsületsértőnek találta, mégsem az egészet, végzésében pedig kiemelte, hogy a török államfőnek el kell viselnie a törökországi belpolitikai fejleményekre és a szólásszabadsággal kapcsolatos politikájára vonatkozó kritikát, akkor is, ha szatírába csomagolt éles bírálatról van szó.

Jan Böhmermann ügyvédje a szerdai tárgyaláson tévesnek nevezte a bíróság döntését, és kifejezte azon reményét, hogy a testület a török államfő keresetét elutasító ítélettel javítja ki majd hibáját. Kiemelte: a ZDF Neo országos közszolgálati televízió Neo Magazin Royale című, Jan Böhmermann által vezetett szatirikus műsora március végi adásának egyik produkciójaként elhangzott vers kifogásolt sorait nem szabad önmagukban, az alkotás egészéből és a mű politikai környezetükből kiragadva értelmezni.

Figyelembe kell venni, hogy a szerző szándéka nem a becsületsértés volt, hanem a politikai szatíra határainak kipuhatolása, és alkotása nem tiltott gyalázkodás, hanem “hajmeresztő képtelenség”, amely válasz volt arra, hogy a török kormány kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának Recep Tayyip Erdogant gúnyoló dalát – fejtette ki Jan Böhmermann ügyvédje.

A bíróság február 10-én hirdet ítéletet.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑