Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 11. 12.

Bizonyították Izrael szerepét Arafat meggyilkolásában

2015. 11. 12.

Egy palesztin nyomozói csoport,- akik a misztikus körülményeit kutatták a néhai Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetőjének, Jasszer Arafatnak-, azt állítják a gyilkosságot Izrael követte el.

„A vizsgálóbizottság azonosította a volt palesztin elnök Jasszer Arafat gyilkosát.”– mondta Tawfiq Tirawi a csoport vezetője az AFP-nek.

Azt állította Izrael felelős Arafat haláláért, hozzátéve azt is, hogy szükségük van még időre a gyilkosság pontos körülményeinek érthetővé tételére.

A bejelentés egy nappal a Nobel Díj nyertes vezető halálának 11. évfordulója előtt jelent meg. Két hónappal ezelőtt egy francia csoport eredmények és gyanúsítottak nélkül felfüggesztette a nyomozást. 2012-ben Arafat özvegye Suha jogi panaszt nyújtott be Franciaországban, azzal a gyanúval élve, hogy férje gyilkosság áldozata lett a Párizshoz közeli Mercy kórházban 2004-ben, ahová a halála előtt egy hónappal szállították át hasmenés és hányási tünetek miatt.

Francia orvosok szerint súlyos agyvérzésben hunyt el, de a betegségének eredete ismeretlen volt.

Arafat sírját a megszállt Rammallahban 2004-ben megnyitották, hogy francia, orosz és svájci nyomozók mintákat vehessenek a nyomozáshoz.

Mai napig sok palesztin ember hisz abban, hogy Izrael megmérgezte Arafatot. Tel-Aviv tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑