Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 05. 29.

Blair: Az arabok készek normalizálni a kapcsolataikat Izraellel

2016. 05. 29.

A korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair kijelentette, ha Izrael beleegyezik a szaúdiak „békekezdeményezésébe”, az arab államok hajlandóak lesznek normalizálni kapcsolataikat Tel-Avivval, írja a Press TV.

“Feltéve, hogy az izraeli kormány kész vállalni, hogy tárgyaljon az arab békekezdeményezésről… lehetséges lenne a normalizálás néhány lépése”,- idézte az izraeli Haaretz napilap Blair szavait.

“Az új vezetéssel a térségben, ma ez lehetséges”,-  mondta Abd Al-Fattah Al-Sisi egyiptomi elnökre utalva.

Sisi múlt héten felszólította az izraeli tisztviselőket és a palesztinokat, hogy ragadják meg a béke megteremtésének, ahogy fogalmazott, “valódi lehetőségét”.

Pénteken az arab országok, köztük Szaúd-Arábia, az Öböl-menti államok, Jordánia és Egyiptom bejelentették, készek arra, hogy megvitassák a palesztinokról szóló szaúdi békekezdeményezés Izrael által javasolt módosításait.

“Sok függ az izraeli kormány válaszától Sisi elnök kezdeményezésére és az arab békekezdeményezésre, és bármilyen lépéstől, amit az izraeliek készek megtenni”, tette hozzá.

Blair azt is elmondta, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia “rendkívüli módon” elszámította magát Szaddam Husszein volt iraki vezető 2003-as megbuktatása során létrejött zavar és káosz kapcsán.

A brit Prospect havilapnak adott exkluzív interjújában Blair kiemelte, hogy a Nyugatnak készen kell állnia arra, hogy megint szárazföldi csapatokat küldjön a Közel-Keletre, ha valaha is le akarja győzni Daest.

“Megítélésem szerint, a legyőzésük teljesen alapvető, mert ha nem győzzük le őket, akkor jönnek és minket fognak itt megtámadni. Ez nem valaki más harca, ez a mi harcunk is”, nyilatkozta.

Blair elismerte, hogy a Nyugat nem látta előre a “destabilizáló erőket”, melyek kitöltik a Szaddám megdöntése után keletkezett vákuumot.

“Rendkívüli módon alábecsültük azokat az erőket, amelyek a régióban dolgoztak, és azt, hogy használnák ki a változást, ha egyszer megdöntöd a rendszert”, mondta.

Orientalista.hu – (Press TV, Perisanews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑