Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2015. 03. 11.

Blaszfémia törvény  – Halál a keresztényekre

2015. 03. 11.

Négy éve gyilkolták meg Shahbaz Bhatti minisztert, a blaszfémia törvény ellenzőjét, és Ászja Bibi pártfogóját. Egyik ügyben sem történt változás.

A katolikus Shahbaz Bhatti, a központi kormány kisebbségi minisztere tudta, hogy az életével játszik. De az életveszélyes fenyegetések sem téríthették el eredeti meggyőződésétől: a hírhedt blaszfémia (istenkáromlás) törvény ártatlan embereket sújt, ezért felül kell vizsgálni. A miniszter attól sem rettent vissza, hogy a börtönben meglátogassa Ászja Bibit, a törvény legismertebb áldozatát.

Shahbaz Bhatti a CSI munkatársaival

Shahbaz Bhatti a CSI munkatársaival

2011. március 2-án iszlámisták a nyílt utcán lőtték le. „A miniszter halála figyelmeztetés mindenkinek, aki szólni mer a blaszfémia törvény ellen” – üzente a talibánok szóvivője.

Shahbaz Bhatti meggyilkolása után négy évvel még senkit sem ítéltek el. Egy gyanúsítottat bizonyíték hiányában szabadon engedtek, egy másikat, aki beismerte a tett elkövetését, 2014 júliusában – állítólagos rossz egészségi állapotára való tekintettel – óvadék ellenében szabadon engedték. Két további gyanúsított ma is börtönben van. A CSI fölszólított a tettesek megbüntetésére.

A merénylet után semmi sem változott

Ászja Bibi még szabadon

Ászja Bibi

Shahbaz Bhatti halála mindössze két hónappal hasonló okból megölték Szalman Taszírt, Pandzsáb szövetségi állam muzulmán kormányzóját is. Ászja Bibi pedig ma is rács mögött van. A blaszfémia törvény megváltoztatására nincs esély. Továbbra is szedi ártatlan áldozatait, akik közül a fölheccelt csőcselék már tucatnyit meggyilkolt.

Shama Bibi (28 éves) és férje, Shahzad Maszih (32 éves) 2014-es megölése nagy nemzetközi felháborodást váltott ki. Azzal vádolták őket, hogy Korán lapokat égettek el, és a felbőszült tömeg mindkettőjüket elevenen elégette egy téglaégető kemencében. A házaspár négy árva kisgyermeket hagyott maga után, édesanyjuk éppen ötödik gyermekét várta.

De a fölháborodás hamar elmúlt, és minden maradt a régiben. A CSI azonban nem fogadja el az égbekiáltó igazságtalanságot. Shahbaz Bhatti és Szalman Taszír nem halhatott meg hiába!

A blaszfémia törvény

Az úgynevezett blaszfémia (istenkáromlás) törvény fogalmát a pakisztáni büntetőtörvénykönyv 295 és 298 közötti cikkei tárgyalják, a vallás megsértése címen. A törvényt eredetileg az iszlámista Ziaul Hakk tábornok, katonai diktátor iktatta be. Pakisztán vallási kisebbségeit egyre gyakrabban vádolta fundamentalizmussal a muzulmán többség. A 298/C cikk például három év börtönnel fenyegeti az iszlámból kiszakadt ahmadistákat, ha muszlimnak merik nevezni magukat.

Ászja Bibit a 295/C paragrafus megsértése miatt ítélték halálra.

A szent Prófétát becsmérlő kijelentések

„Aki szóban – kimondva vagy leírva –, képi ábrázolással vagy állítással, célzással vagy utalással, közvetlenül vagy közvetve a szent Mohamed Próféta szent nevét (Béke legyen vele) megszentségteleníti, halállal vagy életfogytiglannal, továbbá pénzbüntetéssel büntetendő.”

A vádlottak több mint fele muzulmán. A 186 milliós összlakosság számarányát tekintve azonban a kisebbségek magasan felülreprezentáltak: mindössze 7%-ot tesznek ki, de a hírhedt törvény alapján 40%-ukat vádolták meg.

Az utóbbi években több mint 20 férfit ítéltek halálra blaszfémia elkövetése miatt. Ászja Bibi az első női elítélt. Eddig még egyiküket sem végezték ki.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑