10 percenként meghal egy gyermek Jemenben

Még ebben a hónapban hivatalos értékelést ad az ENSZ arról, hogy éhínségnek lehet-e tekinteni a Jement sújtó élelmiszer-hiányt. A szervezet Világ-élelmezési Programja szerint akármi legyen a következtetés, az biztos, hogy az országban dúló polgárháború a világ legsúlyosabb humanitárius válságát okozta.

Minden tíz percben meghal egy 5 év alatti gyerek Jemenben az alultápláltság miatt, vagy azért, mert nem kapott védőoltást egy betegség ellen. A sokkoló adatot az ENSZ Gyermek Gyorssegélyalapjának közel-keleti igazgatója közölte.

A szunnita szaúdiak 3 éve avatkoztak be a jemeni polgárháborúba, miután a síita Iránból támogatott húszi lázadók megbuktatták az ország elnökét. Szövetségeseikkel hónapok óta próbálja visszafoglalni a felkelőktől a stratégiailag fontos kikötővárost, Houdeidát.

A városból már több mint félmillióan menekültek el. Többen olyan táborokba, ahová nem jutnak el a nemzetközi segélyek. Az ENSZ Világélelmezési Programja szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja Jement, ahol havonta 6-8 millió ember kap tőlük élelmet.

A jemeni polgárháborúban becslések szerint már tízezrek haltak meg és több mint 3 millióan váltak otthontalanná. Az ENSZ adatai alapján az ország 25 millió lakójából 22 milliónak az élete függ a nemzetközi segélyektől.

ATV

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑