150 ezer útlevelet érvényesített újra Törökország

Ismét érvényesített a török belügyminisztérium szerdán mintegy 155 ezer olyan útlevelet, amelyet a 2016. július 15-ei puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot alatt biztonsági okból érvényen kívül helyezett – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a tárca közleményére hivatkozva.

A beszámoló szerint olyan emberek úti okmányairól van szó, akiknek a házastársa ellen a hatalomátvételi incidenst követő megtorlás keretében jogi eljárás indult. A minisztérium azt írta, hogy a rendkívüli állapot július 19-ei feloldása után végzett felülvizsgálat nyomán került sor az enyhítő intézkedésre.

Ankara az összeesküvésért az Amerikában élő Fethullah Gülen török származású muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé és a történtek óta különösen is megtorlóan lép fel a mozgalom tagjaival szemben. A Gülen-hálózathoz való kötődéssel kapcsolatos jogi eljárások eddig összesen 446 ezer embert érintettek. A hivatalos török álláspont szerint a terrorszervezetnek tekintett mozgalom tagjai és támogatói hosszú évek alatt szivárogtak be az állami, valamint a magánszférába.

A kormány a rendkívüli állapot alatt törvényerejű rendeletekkel mintegy 125 ezer 800 állami alkalmazottat bocsátott el a munkahelyéről. A belügyminisztériumtól például 41 ezer 797, az oktatásügyi tárcától 34 ezer 393, a haderőtől 14 ezer 633 embert, az igazságszolgáltatásból 4836 bírát és ügyészt menesztettek. Az elbocsátottak közül később mintegy 6750-et vettek vissza állásába.

Törökországban a rendkívüli állapotot 2016. július 20-án először három hónapra rendelték el, de 2018. július 19-ig minden alkalommal – összesen 7-szer – újabb három hónapra meghosszabbították. A helyzet feloldására nem sokkal azután került sor, hogy a kis-ázsiai országban július 9-én végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe.

24.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑