1,7 millió szomáliai éhezik az aszály miatt

Csaknem kétmillióan éheznek Szomáliában a hosszan tartó szárazság miatt – közölte a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) nevű segélyszervezet. Az NRC felhívta a figyelmet, hogy gyerekek százezrei már most alultápláltak a kelet-afrikai országban, és milliók hagyták el otthonukat az élelemhiány miatt. „A szárazság miatt a humanitárius helyzet riasztó mértékben rosszabbodott” – mondta Victor Moses, az NRC szomáliai megbízottja.

A március és május között elmaradt esőzések terméskiesést okoztak. 1981 óta ez a harmadik legszárazabb esős évszak. Az ENSZ becslése szerint 1,7 millió szomáliai éhezik, a számuk további félmillióval fog gyarapodni júliusig. Az idén eddig 44 ezren menekültek el vidékről a városokba, ezzel 2,6 millióra nőtt az otthonukat kényszerből elhagyók száma Szomáliában. A világszervezet szerint várhatóan kb. egymillió gyerek szorul majd az idén alultápláltság miatt orvosi kezelésre.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatala (OCHA) figyelmeztetett: az élelmezési helyzet rosszabbodása az idén jóval korábban jelentkezett, mint az utóbbi évtizedekben, és az éhínség kiterjedhet a térség más országaira is.

A klímaváltozás miatt Afrika szarvának országait aszály és szélsőséges időjárási viszonyok fenyegetik. Az ENSZ adatai szerint a régió lakosságának 80 százaléka mezőgazdaságból él.

444.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑