Cadmus fordítás Cadmus

44,4 százalékkal esett tavaly a Saudi Aramco olajcég profitja

A koronavírus-járvány miatt csökkenő kereslet hatására visszaesett olajárak és a termelés visszafogásának hatására 44,4 százalékkal esett a Saudi Aramco szaúdi állami olajcég tavalyi profitja.

A Saudi Aramco azt közölte, hogy tavalyi adózott eredménye 49 milliárd dollárra zuhant az egy évvel korábbi 88,2 milliárd dollárról. Elemzők nagyobb, 51 milliárd dollár körüli profitra számítottak.

Az olajtermelése és -tartaléka alapján a világ vezető olajcége ugyanakkor jelezte, hogy a tavalyi nyereségcsökkenés ellenére a részvényeseinek tett ígéretének megfelelően az egy év alatt negyedévente kifizetésre kerülő osztalék összege 75 milliárd dollár lesz.

A tavaly romló piaci feltételek, valamint a termelő szempontjából kedvezőtlenül alakuló olajár miatt a társaság tőkeberuházásainak értéke 27 milliárd dollárra csökkent a 2019. évi 33 milliárd dollárról. Az idén mintegy 35 milliárd dollár tőkeberuházást tervez a cég, ami jócskán elmarad a korábban tervezett 4-45 milliárd dollártól.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg a feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.

A dahráni székhelyű vállalat tavaly napi átlagban 9,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű szénhidrogént termelt ki az egy évvel korábbi 13,2 millió hordó után.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑