Cadmus fordítás Cadmus

66 ezren menekültek el Észak-Szíriából

2017. 03. 05.

Mintegy 66 ezren menekültek el a Szíria északi részén található Aleppó tartományban nemrég kiújult harcok elől – jelentette vasárnap az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

A beszámoló szerint 40 ezren hagyták hátra Al-Bab és a szomszédos Tádif városát, míg további 26 ezren menekültek el az Al-Bab keleti szomszédságában lévő településekről.

Al-Bab az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik fontos észak-szíriai fellegvára volt, amelyet február 23-án – heteken át tartó harcot követően – foglaltak el a török erők és a velük szövetséges szíriai iszlamisták.

Mindeközben az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányerők is január óta próbálják megtisztítani a dzsihadistáktól Aleppó tartomány délkeleti részét.

December 30. óta Szíria egész területén tűzszünet van érvényben, ám az nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida terrorszervezet korábbi szíriai ágára sem.

Az AFP francia hírügynökség vasárnap eközben arról tájékoztatott: Észak-Szíriában a fő ivóvízforrást jelentő Eufrátesz folyó közelében élő gazdák attól tartanak, hogy a dzsihadisták beváltják fenyegetésüket, és a Rakkától 40 kilométerre lévő tabkai duzzasztógát felrobbantásával elárasztják falvaikat. Az egyik helyi paraszt, Abu Husszein a veszélyt érzékeltetve az AFP-nek elmondta, hogy akár több száz falu és szántóföld is víz alá kerülhet.

A szóban forgó duzzasztógát és az azonos nevű település Rakkához hasonlóan jelenleg az Iszlám Állam kezén van, miközben a területet már öt kilométerre megközelítette a Rakka felszabadításáért küzdő, s az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab fegyveres ernyőszervezet.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑