Cadmus fordítás Cadmus

72 kilométeres pórázra kötötték a tálibok a nőket Afganisztánban

2021. 12. 27.

A nemrég nyilvánosságra került dokumentum arra is felszólítja a járműtulajdonosokat, hogy tagadják meg a fuvart azoktól a nőktől, akik nem hordják az iszlám viseletet – írta meg a BBC-re hivatkozva a Népszava.

Amennyiben a nők utazni szeretnének Afganisztánban, akkor a 72 kilométernél hosszabb utakat csak egy férfi családtag kíséretében szabad megtenniük.

A Human Rights Watch nevű emberijogi-szervezet szerint mindez újabb lépés, hogy még inkább rabságba taszítsa a nőket.

„Nagyon rosszul éreztem magam” – mondta Fatima, egy Kabulban élő bába a BBC-nek arról, hogy fogadta a legújabb intézkedést. „Nem mehetek ki önállóan. Mit tegyek, ha akár én, akár a gyermekem beteg, és a férjem nem elérhető?” – sorolta problémáit. Hozzátette, „a tálibok elrabolták tőlünk a boldogságunkat”.

A nemrég nyilvánosságra került dokumentum felszólítja a járműtulajdonosokat, hogy tagadják meg a fuvart azoktól a nőktől, akik nem hordják az iszlám viseletet. Noha ez még nem kötelező, ennek ellenére a legtöbb afgán nő már most felveszi, ha kimegy az utcára. Emellett megtiltották azt is, hogy zene szóljon a járműveken.

Az amerikai és a szövetséges erők távozását követő hatalomátvétel óta a tálibok a legtöbb női dolgozót arra utasították, hogy maradjon otthon, míg a középiskolák csak fiúk és férfi tanárok számára vannak nyitva. Azt állítják, a korlátozások „ideiglenesek” és csak azért vannak érvényben, hogy minden munkahely, valamint minden oktatási intézmény úgymond „biztonságos” legyen a nők számára. hasonló intézkedések voltak érvényben 1990-ben, amikor ugyancsak a tálibok irányították Afganisztánt. A múlt hónapban már megtiltották a nőknek, hogy televíziós drámákban szerepeljenek, emellett elrendelték, hogy a női műsorvezetők és újságírók fejkendőt viseljenek a képernyőn.

A BBC beszámolója megjegyzi, az ország mély humanitárius és gazdasági válsággal néz szembe. Ezt tovább súlyosbodott akkor, amikor a tálib hatalomátvétel miatt megvonták az addig Kabulnak juttatott nemzetközi támogatásokat.

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑