Cadmus fordítás Cadmus

Az Emírségekbe költözhetnek a megmaradt jemeni zsidók

2020. 08. 19.

Júliusban olyan jelentések láttak napvilágot, melyek szerint a Jemenben polgárháborút folytató hútik begyűjtik az ország kevés megmaradt zsidóit és távozásra kényszerítik őket. Az erről szóló híreket azonban mind nemzetközi, mind pedig a jemeni források tagadják – számol be a The Jerusalem Post.

Jemenben maradt zsidók az Emírségekbe készülnek költözni, miután az ország békét kötött Izraellel. A terv szerint mintegy 100 zsidó költözhet Abu Dabiba, bár sokan a megmaradt jemeni zsidóság létszámát mindösszesen 50 főre becsülik.

Mintegy 40 zsidó már beleegyezett abba, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe költözzön, a többieket még győzködik mondván, könnyedén be fognak illeszkedni az Emírségek társadalmába. Az amerikai kormány a hírek szerint támogatja a lépést, mellyel kapcsolatban az Emírségek már kérte Irán segítségét.

A jemeni zsidók áttelepítése az Egyesült Államok és az ENSZ közös missziójának vezetője, Martin Griffiths és az Emírségek és Irán közti koordináció együttműködésével történhet.

Griffiths a hétvégén Abu Dabiba látogatott, hogy rendezze a jemeni zsidók betelepítésének ügyét.

Miközben a jemeni zsidók többségét Izrael állam megalakulása után a zsidó államba szállították, néhány száz zsidó az országban maradt és eddig nem is tervezte annak elhagyását félve attól, hogy nem tudna beilleszkedni az amerikai vagy izrael társadalomba.

Faiz Gradi rabbi, a jemeni zsidó közösség vezetője, aki már korábban az Egyesült Államokba vándorolt, a Yeted Neeman amerikai zsidó lapnak úgy nyilatkozott, hogy a jemeni zsidók azért nem akarják elhagyni az országot, mert „félnek az oktatás és a szemérmes viselkedésre gyakorolt hatástól, melyről Izraelbe vándorolt testvéreiktől hallottak.”

„Az amerikai életmód nem megfelelő számukra. Olyan arab országot kerestek, mely hajlandó befogadni őket. Talán most lesz zsidó közösség egy olyan országban melynek mentalitása jobban hasonlít az övékhez anélkül, hogy személyes biztonságuk veszélybe kerülne.”

Neokohn.hu nyomán

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑