85 százalékkal csökkentik a palesztinok támogatását az arab országok

A palesztinok pénzügyi forrásainak elapadásához a koronavírus-járvány és az Öböl-menti országok Izraellel kötött békéje is jelentősen hozzájárult – számol be a Neokohn.

Az The New Arab és a palesztin pénzügyminisztérium adatai szerint Rámalláh március óta nem kapott támogatást arab országoktól, a külföldi segélyek 50%-os csökkenése mellett.

A palesztin kormány finanszírozása az év első hét hónapjában a felére esett a külföldi segélyek tekintetében. 2019-es 500 millió dollárról 255 millió dollárra idén, miközben az arab segély ugyanebben az időszakban 85%-kal lett visszafogva: a 2019-es 267 millió dollárról 38 millió dollárra.

Riyad Al-Maliki palesztin külügyminiszter sajtótájékoztatón igyekezett magyarázatot adni a finanszírozás hirtelen visszaesésének okaira. Azt állította, hogy:

Az arab országok többsége nem tartotta be az arab csúcstalálkozók határozatait, amelyek 100 millió dolláros pénzügyi biztonsági hálót biztosítanak a palesztinoknak az amerikai és izraeli szankciókkal szemben.

Ez a pénzügyi helyzet a koronavírus-járvány közepette következett be, akkor, amikor Izrael békét kötött az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel.

Donald Trump elnök azt mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy „arra kérte a gazdag arab országokat, ne fizessenek a palesztinoknak” – állítja a The New Arab.

Nem tudjuk, hogy ez a koronavírus-járvány pénzügyi következményeinek eredménye volt-e, vagy az Egyesült Államok kérésének, ahogy Trump elnök mondta. De az eredmény ugyanaz. Sajnos az arab csúcstalálkozó döntéseit nem hajtották végre – mondta Al-Maliki.

A pénzügyi válság, valamint az arab és a külföldi segélyek visszaesése arra kényszerítette a Palesztin Hatóságot, hogy növelje belföldi hitelfelvételét és új bevételi források után kutasson.

Neokohn.hu, Index

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑