Cadmus fordítás Cadmus

A Bayraktar drón még harciasabb utódja, az Akinci készen áll a bevetésre

2022. 05. 03.

A drónokat a gyártócég tavaly szállította le a török hadseregnek, de hamarosan két másik országban is szolgálatba állnak – közölte a Rakéta.hu.

A török gyártmányú Bayraktar TB2 drónt a pilóta nélküli légi járműveket többek között az ukránok is használták az oroszok elleni védekezés során, de más országok, köztük Katar és Azerbajdzsán is vásároltak belőlük.

A drón még hatásosabb utódja, az Akinci is hamarosan eljut Törökország határain túlra (Irakon kívül, ahol már bevetették az Operation Claw-Lock keretében), az Eurasian Times beszámolója szerint a Baykar cég vezetője, Haluk Bayraktar Twitter üzenetben osztotta meg a hírt márciusban, miszerint két országba fognak exportálni a járművekből, és, bár azt nem pontosította, hogy kik a megrendelők, de korábbi hírek szerint akár Ukrajna is köztük lehet, figyelembe véve a Törökország és Ukrajna közötti fejlődő stratégiai kapcsolatot.

Az Akincit a Bayraktarhoz hasonlóan hosszú távú repülésekre tervezték, alapvetően 24 órás repülésre optimalizálták, de a tesztek szerint akár több mint 25 órát képes megszakítás nélkül a levegőben tölteni, miközben 7-8000 kilométert tesz meg.

A drón teljes mértékben automata üzemmódban működik, vagyis a felszállás és leszállás művelete közben sem szorul a földi irányítóközpont segítségére, a megbízható üzemelést a három autopilot rendszer is segíti. A maximális teherbíró képessége 1500 kilogramm, sebessége elérheti akár a 360 km/h-át és extra magasra képes emelkedni: 10 000 és 12 000 méter magasság közötti régióban teljesít szolgálatot.

A drónokat már 2019-ben elkezdték a levegőben tesztelni és tavaly augusztusban a török hadsereg számára le is szállították az első példányokat, de múlt heti bejelentés szerint most próbálták ki először a vízi célpontok megsemmisítésének képességét az Akinci használatával.

A teszt során a drón 6000 méter magasságból dobta le a bombát a kijelölt célpontra, és a próba sikeresnek bizonyult a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére. A Baykar leírása szerint az akár tankelhárító fegyverekkel is felszerelhető Akinci olyan műveletek kivitelezésére képes, amelyek hagyományosan a vadászgépek hatókörébe tartoznak, és levegő-föld, valamint levegő-levegő támadásokra is alkalmas.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑