Cadmus fordítás Cadmus

A békés líbiai rendezést hangsúlyozta Putyin és Conte

2019. 12. 27.

elefonon beszélt egymással csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, akik egyetértettek abban, hogy a líbiai válságot békés úton kell rendezni – közölte a Kreml.

„(A felek) megvitatták a líbiai helyzetet. Mindkét fél hangsúlyozta a válság békés úton való megoldásának szükségességét. Ezzel kapcsolatban támogatásukat fejezték ki a nemzetközi közösség erőfeszítései iránt, hogy hozzájáruljanak a Líbia-közi rendezéshez az ENSZ közvetítésével” – számolt be a Kreml sajtószolgálata.

Putyin és Conte beszélt a szíriai helyzetről is, valamint megvitatták a kétoldalú kapcsolatok kulcsfontosságú kérdéseit. Az orosz államfő és az olasz miniszterelnök „megerősítették a kölcsönös hajlandóságot az orosz-olasz együttműködés továbbfejlesztésével kapcsolatban” – közölte a sajtószolgálat.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön azt mondta: Oroszország érdekelt abban, hogy minél hamarabb megállítsa a vérontást Líbiában, de harmadik országok beavatkozása a helyzetbe nem fogja lehetővé tenni a líbiai helyzet rendezését. A szóvivő Recep Tayyip Erdogan török elnöknek azzal a szándékával kapcsolatban, hogy török csapatokat küldjön Líbiába, azt mondta: „harmadik országok bárminemű beavatkozása ebbe a helyzetbe aligha fogja lehetővé tenni a rendezést, de a harmadik országoknak azok a kísérletei, hogy megpróbálják közvetlenül megoldani a problémát, és segítsenek a konfliktus résztvevőinek megoldást találni, mindig üdvözlendő, a nemzetközi erőfeszítéseket Oroszország csakis üdvözölni tudja”.

Törökország megállapodást kötött Tripolival

A török államfő csütörtökön bejelentette, hogy a török parlament januárban napirendre tűzi a hadsereg Líbiába küldését, hangsúlyozva, hogy a támogatást a tripoli székhelyű nemzetközileg elismert líbiai egységkormány kérte.

A török kormány novemberben biztonsági és katonai együttműködési megállapodást írt alá Tripolival, kiváltva Görögország és más államok bírálatát. A megállapodást – amelynek értelmében líbiai kérésre Törökország katonai kiképzőszemélyzetet és felszerelést küldhet Líbiába – decemberben a líbiai egységkormány és a török parlament ratifikálta.

Törökország az ENSZ fegyverembargója ellenére már korábban is küldött katonai támogatást a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette líbiai egységkormánynak.

A kőolajban gazdag észak-afrikai ország Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta gyakorlatilag káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres csoportok igyekeznek megszerezni az ország minél nagyobb része fölött az ellenőrzést.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok április 4-én megindította csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑