A béketárgyalás ellenére újabb merényleteket hajtottak végre Afganisztánban

Véres támadásokat hajtottak végre hétfőre virradóra Afganisztánban a kormányellenes tálib felkelők, jóllehet képviselőik a kormány megbízottaival szombaton béketárgyalásokba kezdtek Katarban. Az öt tartományban végrehajtott támadásokban a biztonsági erők legalább 53 tagja vesztette életét.

Az Uruzgán, Tahár, Kapisza, Maidan Vardak és Balh tartományokban végrehajtott támadásokban a biztonsági erők további 51 tagja megsebesült – közölték tisztségviselők.

A legvéresebb rajtaütés az uruzgáni volt, amelyben helyi médiabeszámolók és egy tartományi tanácsos szerint a fegyveres erők több mint két tucat tagja lelte halálát.

Mindeközben az afgán belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy 98 civil vesztette életét, és további mintegy 230 sebesült meg az Afganisztán-szerte dúló erőszakban az elmúlt két hétben.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja – aki hozzájárult az afgánközi tárgyalások megvalósulásához – sajnálatosnak nevezte az erőszak fokozódását.

Az afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke, Abdulla Abdulla tűzszünetre szólította fel a lázadó tálibokat.

A katari fővárosban szombaton megkezdett tárgyalásokon a tűzszünet mellett terítékre kerülnek a nők és a kisebbségek jogai, több tízezer tálib harcos, illetve különböző, a hadurakhoz hű milíciák lefegyverzése, amelyek közül több a kormánynak esküdött hűséget.

A tárgyalási témák közt szerepel a hatalom megosztása és az alkotmány módosítása is.

Az iszlamista tálibok a legutóbbi időkig nem voltak hajlandóak tárgyalni az általuk “nyugati bábnak” nevezett kabuli vezetéssel.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑