Cadmus fordítás Cadmus

A belga parlament Iránnal kötött fogolycsere-megállapodást hagyott jóvá

2022. 07. 22.

A belga parlament szerda este, kétnapos heves vita után fogolycsere-megállapodást hagyott jóvá Iránnal – írták a helyi lapok csütörtökön.

A belga média szerint az egyezmény ratifikálása utat nyithat egy terrorizmus vádjával bebörtönzött iráni diplomata, Aszadollah Aszadi hazatérésének, ugyanakkor lehetővé teheti egy Iránban fogva tartott belga humanitárius munkás, Olivier Vandecasteele kiszabadítását is.

A megállapodás kritikusai – többek között a Belgiumban élő iráni száműzöttek és politikai menekültek – azt állítják, hogy Belgium engedett a teheráni vezetés zsarolásának és olyan egyezményt fogadott el, amely kifejezetten Aszadi szabadon bocsátásra irányul.

Tavaly februárban egy belga bíróság húsz évi börtönbüntetéssel sújtotta Aszadit, a bécsi iráni nagykövetség egyik volt munkatársát terrorista gyilkossági kísérlet és “terrorista csoport tevékenységében történt részvétel” miatt.

A bíróság megállapította, hogy az iráni diplomata egy, a teheráni vezetéssel szemben álló franciaországi mozgalom tagjai ellen kitervelt, de végül meghiúsított merénylet főszervezője volt. Aszadi a vád szerint az iráni hírszerzésnek dolgozott, és diplomáciai státusát felhasználva a bécsi nagykövetségéről irányított informátorhálózatot. Teherán dühösen reagált Aszadi bebörtönzésére, követelve, hogy Belgium ismerje el a diplomáciai státuszát és engedje szabadon.

Olivier Vandecasteele belga segélymunkást február vége óta vád nélkül tartják fogva egy teheráni börtönben, rendkívül nehéz körülmények között. A férfi családja korábban sürgette a belga hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a szabadon bocsátása érdekében, és üdvözölte a parlament jóváhagyását a fogolycseréről.

A belga parlament több ellenzéki képviselője úgy ítélte meg, hogy a kormány “súlyos váltságdíjat” fizet Vandercasteele-ért, és bírálta a két ország közötti megállapodást. Egy ellenzéki párt vezetője szerint a szerződés olyan precedenst teremt, amely “szörnyű következményekkel jár majd Belgium hírnevére és polgárainak biztonságára nézve”.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑