A Boko Haram mintegy ezer harcosával végzett Csádban a hadsereg

 

A Boko Haram terrorszervezet mintegy ezer harcosával végeztek csádi katonák az elmúlt tíz napban – közölte a közép-afrikai ország hadseregének szóvivője csütörtökön.

Azem Bermandoa Agouna közölte, hogy a Nigerrel és Nigériával is határos Csád-tó térségében lezajlott terrorellenes műveletben 52 katona is életét vesztette.

Agouna hangsúlyozta, hogy sok terroristát sikerült kiűzni a régióból. Hozzáfűzte, hogy a műveletet megtorlásul indították a Boko Haram szélsőségeseinek március 23-i támadása miatt, amelyben több mint 90 csádi katona esett el a nigériai határ közelében lévő Bomában.

A Boko Haram Nigériában alakult 2002-ben, majd kiterjesztette tevékenyégét a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is, ahol helyi lakosokat toborzott. A szervezet célja egy “iszlám kalifátus” megteremtése. Az általuk elkövetett merényletekben az utóbbi tíz évben emberek tízezrei vesztették életüket.

Az ENSZ adatai szerint megalakulása óta a szervezet csaknem 27 ezer embert ölt meg, a terrortámadások miatt pedig további 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

MTI, HírTV

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑