Cadmus fordítás Cadmus

A BP megkaparintaná az ISIS olajkútjait

2018. 01. 18.

Úgy tudni, hogy a világ egyik legnagyobb olajvállalata, a BP egyezséget akar kötni az irakiakkal, hogy rámehessen a kirkuki olajmezőkre, ahol utoljára az Iszlám Állam termelt ki olajat.

Az olajvállalat tárgyalásokba kezdett az iraki kormánnyal, mert el akarják érni, hogy átvehessék a hatalmat a kirkuki olajmezők felett. A lépés azért is érdekes, mivel az irakiak az olajban gazdag régiót három hónapja foglalták vissza a kurdoktól, akik az ISIS uralma alól szabadították fel a területet.

A szakértők szerint az iraki kormány a többéves háborúskodás során annyira kifogyott a pénzből, hogy egy ilyen paktumot is aláírna.

Az iraki kormány egyik forrása szerint csütörtök délután írhatják alá az egyezményt a felek. A világ egyik legnagyobb olajmezőjét még 1927-ben fedezték fel.

Bob Dudley, a BP vezérigazgatója elmondta, hogy azonnal nem tudják majd elkezdeni a munkát, ugyanis rengeteget kell dolgozniuk, hogy visszaállítsák az állapotokat a területen. Az olajvállalat és az iraki kormány korábban, 2013-ban szignózott már egy szerződést, melynek értelmében termelhették az kőolajat a terület felett, azonban az Iszlám Állam keresztülhúzta a számításaikat és egy évre rá elfoglalta a területet, ahol ők kezdtek el az olajjal kereskedni.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑