Cadmus fordítás Cadmus

A CIA igazgatója tárgyalt Szaúd-Arábiában

2023. 04. 07.

Szaúd-Arábiába látogatott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója – közölték amerikai tisztségviselők csütörtökön Washingtonban, azon a napon, amikor a szaúdi külügyminiszter Irán külügyminiszterével találkozott Pekingben.

A hivatalos források alapján William Burns, a CIA vezetője Szaúd-Arábiában, a királyság hírszerzésének főnökével, valamint vezető politikusokkal tárgyalt. A látogatás célja és megbeszélések témája a közlések szerint a hírszerzési együttműködés megerősítése volt, valamint “a közös érdekekről” is egyeztettek – olvasható a közleményben.

“Az igazgató megerősítette elköteleződésünket a hírszerzési együttműködés iránt, különös tekintettel a terrorizmus elleni küzdelem terén” – áll az amerikai közleményben.

A találkozóról elsőként beszámoló The Washington Post napilap úgy tudja, hogy a látogatás a hét első felében történt.

Az utazás tényének bejelentése amerikai tisztségviselők részéről egybeesett a szaúdi külügyminiszter pekingi látogatásával, ahol találkozott Irán külügyminiszterével. A konfliktusos viszonyt ápoló Irán és Szaúd-Arábia a közelmúltban kínai közvetítéssel vette fel ismét a diplomáciai kapcsolatokat, szaúdi-iráni külügyminiszteri találkozóra pedig több mint hét éve nem került sor.

Szaúd-Arábia az Egyesült Államok legrégibb és legerősebb szövetségese az arab világban, míg Iránnal szemben szankciók vannak érvényben, és az amerikai kormányzat többször elítélte a teheráni vezetést az emberi jogok többszörös megsértésére hivatkozva.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑