A CIA lehallgathatta a szaúdi koronaherceget

A török média szerint a CIA birtokában van egy olyan hangfelvétel, amelyen az hallható, hogy a szaúdi koronaherceg utasítást ad a meggyilkolt Dzsamal Hasogdzsi újságíró „elhallgattatására”. A tudósítás szerint egy amerikai hírszerzési vezető elismerte ezt.

A Hürriyet török lap szerint az amerikai Központi Hírszerző Iroda birtokában van egy olyan telefonbeszélgetés felvétele, amely Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és testvére, Haled – Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete – között zajlott.

A felvétel szerint a Szaúd-Arábiát gyakorlatilag kormányzó koronaherceg utasítást adott a rendszert bíráló és a Washington Post című lapban publikáló Dzsamal Hasogdzsi “mielőbbi elhalgattatására”. A beszélgetés során az is elhangzott, hogy a befolyásos szaúdi családból származó újságíró milyen

“kellemetlenséget” okozott a szaúdi kormány állandó bírálatával.

A felvétel meglétét a Hürriyet szerint Gina Haspel, a CIA igazgatója ismerte el, amikor októberben Ankarában török illetékesekkel találkozott.

A tudósításból az is kiderült, hogy a CIA hallgatta le a szövetséges ország vezetőjét. A Reuters által megkérdezett török biztonsági illetékes ugyanakkor azt állította: nem volt információja ilyen felvételről.

A titkos CIA-hangfelvétel megléte azért lényeges, mert megkérdőjelezi Trump elnök mondatait, amelyek szerint nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy valóban bin Szalman koronaherceg rendelhette meg a gyilkosságot.
Trump néhány napja úgy nyilatkozott, hogy támogatja bin Szalmant és nem bünteti tovább Szaúd-Arábiát a gyilkosság miatt. “Biztonsági szolgálataink folyamatosan kiértékelik az információt. Lehet, hogy a koronaherceg tudott a tragikus eseményről, de lehet, hogy nem” – közölte. Trump még csütörtökön is úgy nyilatkozott, hogy a CIA nem döntötte el, a legfelsőbb szintről adtak-e utasítást a gyilkosságra.

A botrányos ügy kipattanása után a török média folyamatosan szivárogtatott ki újabb és újabb sokkoló információkat – kommentátorok szerint azért, mert Ankara így akarja aláásni regionális riválisát, a szaúdi királyságot és állásfoglalásra kényszeríteni Washingtont.

A szaúdi külügyminiszter ugyanakkor azt mondta: “nem tűrik” a koronaherceg bírálatát.

Hasogdzsi október 2-án ment be hazája isztambuli konzulátusára, ahol – kiszivárgott felvételek szerint szinte azonnal – brutális körülmények között megölték, majd eltűntették a holttestét.

Infostart

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑